Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Festival folklora "Ričaj" je punoletan

2021.11.21
16:50
2021.11.22
18:51
Forrás
Pannon RTV
Susret narodnog stvaralaštva "Ričaj" je održan u Bečeju po osamnaesti put u Mađarskom kulturnom društvu "Šandor Petefi". U predstavljanju dečjih folklornih grupa i narodnog stvaralaštva učestvovalo je blizu 300 dece iz nekoliko vojvođanskih naselja.
Pannon RTV/Rácz László

Pre svečanog nastupa dečjih i omladinskih folklornih ansambala posetioce je čekao koncert narodne muzike, vašar i razne aktivnosti.

David Kadaš se bavio oblikovanjem gline.

"Napravio sam jednu šolju, puno sam se namučio da napravim unutrašnji deo."

Monika Tokaji iz Subotice, koja se bavi grnčarstvom, upoznala je decu sa osnovama ove aktivnosti, koja su uglavnom izrađivala ručno posuđe.

"Od malih grudvi smo pravili tacne - ovo je najbrže što možemo napraviti sa ovolikim brojem dece u tako kratkom vremenu. Vidim kod veće dece mogu da se modeliraju i male životinje, da se oblikuju, uzorak je tu."

Pannon RTV/Rácz László

Mnogi su se okušali i u filcovanju, koje je bilo popularno zanimanje posebno među devojkama.

Betina Varga, Bečej: "Govorilo se da se ovo može koristiti kao ukras za božićnu jelku, bila je to mala kugla od vune ili pamuka uz pomoć vode i sapuna."

Iako je bilo malo vremena za probe, u rukama dece rodila su se posebna blaga.

Žofia T. Bekešapati, izrađivačica filca, Hajdukovo: „Malo je vremena, pa samo osnove možemo pokazati, ali deca su vrlo vešta, rade brzo. Sada filcujemo jedan kesten u kružnom obliku, a na kraju ćemo dobiti loptastu formu."

Pannon RTV/Rácz László

Neki su izrađivali sveće i pravili drugi nakit od bisera.

Ingrid Sakač iz Novog Sada imala je mnogo doživljaja u Bečeju.

"Napravila sam narukvice, nastupala sam, šetali smo, jeli."

Iz Novog Sada je došlo gotovo 60 učesnika.

Željko Kiš, folklorni koreograf, je takođe plesao i pevao s decom. Prema rečima predsednika Centra narodne umetnosti i opšteg obrazovanja Mađara u Vojvodini, najveća vrednost manifestacije je aktivno učestvovanje u programima.

„Ovde se mogu izvoditi razni plesovi koje su organizatori smislili da ih podučavaju, može se okušati malo i u pevanju, a vezano za rukotvorine, zapravo, svako može malo da se aktivira."

Pannon RTV/Rácz László

Onovremeno su prvi "Ričaj" organizovali u Novom Bečeju kako bi deca mogla da izađu na pozornicu. Ove godine održan je 18. susret uz podršku Mreže Kuća Tradicije Vojvodine.

Balaž Česak, organizator, Mađarski narodno-kulturni obrazovni centar „Izvor", Bečej: "Postoje plesači koji su ceo život proveli uz ovaj folklorni susret "Ričaj", sa njim su odrasli, a prisećanje na ovan jubilej od 18 godina postojanja je bilo veliko iskustvo, doživljaj i radost jer smo sve ovo uspeli da uradimo."

Ove godine je na Susretu narodnog stvaralaštva "Ričaj" učestvovalo gotovo 300 dece iz Subotice, Novog Sada, Sente, Bačkog Petrovog Sela i Bečeja. Kao putujući festival, manifestacija će se do decembra održati na ukupno šest lokacija u Vojvodini.

Ričaj
Bečej

Najnovije

16:57, Frissítve: 17:46

Rusi malo plaćaju jabuke

Izvoz jabuka u Rusiju je ponovo uspostavljen. Postoji potražnja za kvalitetnim voćem sa peskovitog tla, ali proizvođači nisu zadovoljni sa cenom jer, kako kažu, ona ne pokriva ni troškove proizvodnje.
16:11, Frissítve: 17:45

U Subotici se vakciniše sve više mladih

Vakcina protiv korona virusa, na vakcinalnom punktu u Subotici, i dalje se može primiti bez prethodne registracije. Većina ljudi dolazi da primi treću dozu vakcine. Poslednjih dana se sve više mladih odlučuje da primi vakcinu.

Najčitanije

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.