Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Festival kobasica u Belom Blatu

2020-02-16
16:47
2020-02-17
16:55
Forrás
Pannon RTV
U banatskom selu je održan VII. Festival kobasica, koji je od jedne inicijative za oživljavanja tradicije svinjokolja, prerastao u jednu od najmasovnijih manifestacija u regionu.

Jedan put vodi do Belog Blata, sela okruženog vodama. Mnogi su na žalost, upravo tim putem napustili svoje rodno selo u potrazi za boljim živetom. Ovog vikenda su međutim svi žuruili na poznati Festival kobasica ovog malog, višenacionalnog sela. Milan Nedeljkov, organizator, Belo Blato: „Najvažniji cilj ovog događaja je druženje, razmena dobre energije i upoznavanje. Ove godine imamo šezdeset učesnika. Procenjuj se da ćemo imati skoro 15.000 posetilaca. Ali opet ponavljam, to nisu gosti, to su naši prijatelji sa kojima smo povezani. "

Ekipa iz Mužlje se već godinama uspežno nadmeće u takmičenju u pripremi kobasica. Prošle godine su osvojili treće mesto. Rozalia Koso, članica Udruženja za negu starih običaja "REMUS", Mužlja: „Ove godine ćemo pokučati malo drugačije, da napravimo malo ljuću kobasicu. Po ukusu. Sastojci su zapravo meso, so, biber i malo ljute paprike. Ne otkrivamo količinu jer je to tajna."

Mesto Martiniš (Homorodszentmarton) iz Rumunije je već skoro jednu deceniju bratsko naselje sa Belim Blatom. Došli su sa devet članova. Ištvan Nago, zamenik predsednika opštine Martiniš,  Rumunija: „Kod nas su se običaji na selu hvala bogu zadržali, zahvaljujući činjenici da smo u EU. Tokom zime kod svakoga bude svinjokolj, po starim običajima. Sa dobrim komšijama, pozove rođake. Dobro se zabavimo. "

Članovi najmlađe ekipe su takođe u dobrom raspoloženju punili kobasicu. Aron Požar, Belo Blato: „Mladi smo, želimo da pobedimo. Čak i ako ne pobedimo, nije nas briga. Došli smo, dobro se zabavljamo, družimo. Odemo kući, dobro spavamo, dobro jedemo, dobro pijemo, više nam i ne treba."

Festival kobasica počeo je kao događaj koji organizuje mesna zajednica. Danas, međutim, dolaze gosti iz cele Vojvodine, ali i iz cele zemlje, pa i inostranstva. Elvira Kovač, potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara: „Atmosfera je dobra, između takmičara se sklapaju dobra prijateljstva i oni se vraćaju ovde iz godine u godinu. Zbog toga je vrlo važno da se i dalje fokusiramo na tradiciju, a ako samo pričamo o brojevima, mislim da je danas u Belom Blatu najmanje tri puta više ljudi nego što ih ovde žive ovde."

Uz svinjokoljske specijalitete na događaju su predstavljene i rakije. Grad Zrenjanin je Festival kobasica u Belom Blatu uvrstio među svoje istaknute turističke manifestacije.

festival kobasica
Belo Blato

Slične vesti

Najnovije

20:45

I dalje pada vrednost forinte

Valuta Mađarske nikada nikada nije bila ovako slaba u odnosu na evro na kursnim listama. Jutros je jedan evro vredeo 361,7 forinti, a u 11 časova je valuta dodatno oslabila na 365 forinti.

Najčitanije

Ovo su simptomi koronavirusa

Simptomi zaraze koronavirusom Covid-19 u početku podsećaju na prehladu. To podrazumeva visoku temperaturu, bol u grlu, kijanje, kašalj i otežano disanje, slabost.