Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Festival kukuruza u Bajmoku

2019-10-12
16:38
2019-10-12
18:27
Forrás
RTV Pannon
Domaćin po peti put priređene manifestacije bio je Mađarski kulturni centar „Doža Đerđ". Festival je i ove godine organizovao mesni Forum žena SVM-a.

Osim uobičajenih radionica rukotvorina, ove godine festival je proširen i takmičenjem u kuvanju svinjskog perkelta. Za nadmetanje se prijavilo osam ekipa. Zoran Varađanin, bio je glavni kuvar bajmočke ekipe Vitezova vina „Sveti Trifun": „Odlično se osećamo. Doneli smo malo vina, malo rakije, kasnije ćemo isprobati kakvi su."

U prepodnevnim časovima decu su dočekivale radionice iscrtavanja lica i ručnih radova, a za ovo poslednju prijavilo je oko 20 mladih – kaže Eržebet Turu, vaspitačica iz bajmočkog obdaništa „Loptica".  „Od kukuruza smo napravili i na papir A4 formata otisnuli listove drveća, koje smo isekli i onda sakrili ispod stolica i stolova. Ekipno su ih tražili, sastavljali i nakon toga izlepili zrnima kukuruza."

Posetioci su mogli da posete i izložbu „Krunjenje kukuruza u stara vremena" gde su videli stare fotografije i predmete – kaže Erika Farago, organizator, predsednica Foruma žena Saveza vojvođanskih Mađara u Bajmoku: „U Bajmoku poljoprivrednici najčešće seju kukuruz i zbog toga bi mi želeli da organizacijom Festivala kukuruza svake godine slavimo berbu kukuruza."

Ovakve manifestacije su značajne za izgradnju zajednice, ovo su prilike za stvaranje bliskih kontakata među ljudima – naglasila je Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice. „Ono što je za mene najznačajnije, a učestvujem na više manifestacija, jeste da se iste ekipe pojavljuju na više manifestacija i sada već i između naselja postoje izgrađeni tešnji kontakti."

Na festivalu su izložene i poljoprivredne i priključne mašine koje su kupljene zahvaljujući odobrenim konkursima Fondacije Prosperitati. U Bajmoku je do sada 122 proizvođača bilo uspešno na konkursima – rekao je Balint Juhas, rukovodilac kancelarije Fondacije Prosperitati. „To znači podršku u visini od milion evra, a bajmočki projekti realizovani su u visokom procentu. Ukupno dva miliona evra je ukupna vrednost investicija u ove projekte."

Nakon izložbe, kulinarskog takmičenja i radionica, posetioce Festivala kukuruza očekuje ručak i zabava uz živu muziku.

kukuruz
festival
Bajmok

Slične vesti

Najnovije

13:12, Frissítve: 18:08

Jezik, društvo i um

Niz konferencija o jeziku koju je 1992. godine pokrenuo odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proširio se na čitav region Karpatskog basena.
21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.