Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Festival medija i kulture u Hajdukovu

2018.09.24
00:03
Forrás
RTV Pannon
Tokom Berbanskih dana paralelno je održan i kulturni festival na koji je stiglo više gostiju iz inostranstva.

Drugi festival medija i kulture održan je paralelno sa Berbanskim danima i u nedelju je započeo defileom učesnika. U nacionalnom programu očuvanja tradicionalne kulture stiglo je više gostiju iz Mađarske, između ostalog nastupile su različite grupe iz Elosalaša, Pušpokladanja i Morahaloma.

„S obe strane granice je uvek vrlo srdačno i dobro, jer postoji prijateljstvo između naselja, tako je i između Morahalom i Hajdukova. Sada upravo radimo na jednom zajedničkom konkursnom projektu sa Hajdukovom i u okviru toga na ovaj divan festival došao je i hor seljaka iz Morahaloma" kaže gospođa Kovač Tanač, saradnica „Aranjsom rendezvenjhaz"-a iz Morahaloma.

Za festival su pripremljeni i kratki filmovi koji podsećaju na 50 godina Berbanskih dana, kaže Čila Abraham, organizator i predsednica Društva Ludašpusta. „Sinoć smo prikazali filmove koji su nastali u okviru ovog projekta, a danas će i uživo prikazati našu tradiciju. Zbog toga smo organizovali ovaj festival očuvanja tradicije i kulture, koji se realizuje paralelno sa Berbanskim danima. Očekujemo veliki broj učesnika iz Mađarske, dakle ovo je međunarodna manifestacija. Na ovaj način, verujem, zajednički možemo dalje da pronesemo našu tradiciju".

Pannon RTV

Andraš Boja, kandidat sa liste „Mađarska sloga" smatra da je važno sačuvati tradiciju, a u tome izuzetno veliku ulogu igraju manifestacije poput Festivala medija i kulture, odnosno Berbanski dani. „Dobro je što ovu listu čine ljudi koji dolaze iz različitih sredina i kojima je cilj da da sve ove događaje sačuvamo i obezbedimo uslove za njih, bilo materijalne, bilo organizacione ili na drugi način, da nastave da žive i budu sve bogatije".

U okviru kulturnog programa pozdravljeni su novorođeni stanovnici u mestu, uručena su i zvanja počasnih građana, između ostalog Ištvanu Pastoru, predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara, kao i Esteri Salai, učiteljici u penziji.

Festival medija i kulture
Hajdukovo

Slične vesti

Najnovije

13:02

„S nama je okrugao svet”

U nedelju uveče u Kanjiži je održan svečani program povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. U okviru manifestacije pod nazivom „„S nama je okrugao svet”, nastupilo je više od 120 mladih iz opštine.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

Jaka konkurencija na 31. Tini muzičkom festivalu u Temerinu

Glavne nagrade 31. Tini muzičkog festivala u Temerinu otišle su u Bačku Topolu i Banatski Dvor. Na muzičkom takmičenju svojim pevačkim umećem nadmetalo se ukupno 22 mladih Vojvođana. Manifestacija je održana u lokalnoj hali sportova.