Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Festival narodnih bajki u Nepkeru

2020-02-15
21:10
Forrás
Pannon RTV
U Mađarskom kulturnom centru danas popodne organizovano je veselja za faršange. Mali i veliki pristigli na Festival narodnih bajki oživeli su vreme kralja Matije.

Veselje za faršange u subotičkom Nepkeru otpočelo je uvodnim plesom u dvorištu. U Balskoj dvorani kralj Matija je naravno bio omiljeni junak, jer i njega  i priče o njemu poznaju i najmlađi. Kristian Pinter je plesao: „Mislim da je važno ono na šta treba u ulozi obratiti pažnju, da narodu, odnosno gostima koji su došli ispunimo svaku želju i napravimo takvo veselje, zabavu na kojoj se i mali i veliki mogu dobro osećati."

Najviše dece došlo je u kostimu iz vremena kralja Matije. Kostim Patrika Galfija nastao je uz pomoć porodice: „Mama je kupila materijal, a baka je sašila. Sveštenici su nekada uglavnom bili učitelji. Nekada su oni učili decu."

Pričaonica Nepkera svake godine sa drugom temom dočekuje male i velike. Hajnalka Bodrogi, umetnički rukovodilac kaže: „Ove godine smo za temu uzeli kralja Matiju i njegov dvor. Postoje divna kazivanja i bajke o kralju Matiji i to je prilika i da deca dođu u kostimu iz tog perioda. Nastojimo da podstičemo roditelje da zajedno kod kuće promisle i pojave se u kostimu za godinu koju smo odabrali."

Učesnici zabave između ostalog mogli su da prisustvuju i  radionicama ručnih radova kao i da se oprobaju u igrama iz prošlosti.

Nepker
Festival narodnih bajki
Subotica
kralj Matija

Slične vesti

Najnovije

20:45

I dalje pada vrednost forinte

Valuta Mađarske nikada nikada nije bila ovako slaba u odnosu na evro na kursnim listama. Jutros je jedan evro vredeo 361,7 forinti, a u 11 časova je valuta dodatno oslabila na 365 forinti.

Najčitanije

Ovo su simptomi koronavirusa

Simptomi zaraze koronavirusom Covid-19 u početku podsećaju na prehladu. To podrazumeva visoku temperaturu, bol u grlu, kijanje, kašalj i otežano disanje, slabost.