Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Festival vazdušnih balona u Senti

2019-09-06
19:18
2019-09-06
20:12
Forrás
Pannon RTV
Sa žonglerima vatrom, bakljama i žurkom koja je trajala kasno u noć, u Senti je otpočeo 16. međunarodni festival i takmičenje vazdušnih balona.

Sportsko društvo „Gemenc holegbalon" iz Seksarda u Mađarskoj stiglo je ogromnim žutim balonom od tri hiljade kubnih metaa. Feren Geler, pilot, već četrvrtu godinu dolazi u potiski grad. „Meni se kod prvog dolaska mnogo dopala čitava atmosfera, okolina, može se normalno leteti, u proseku vreme je dobro – sada na žalost ne toliko, ali je dobro – atmosfera je veoma dobra, ljudi su druželjubivi, prijatni i tako me je sve privuklo, i dokle god budem mogao svake godine ću dolaziti sa ekipom."

Uprkos tome što organizatori naglasak stavljaju na druženje, takmičare ocenjuje međunarodni žiri svetske klase, koji će uskoro žirirati i na Evropskom prvenstvu koje se održava u Segedinu. Zoltan Palić, međunarodni sudija iz Segedina u Mađarskoj kaže: „Obično ovde u Senti ocenjujemo samo dva do tri zadatka, jedan je takozvano uletanje, ili engelski fly-in, kada je postavljen krstić na cilju, i sa najmanje visine od kilometra treba da dolete što bliže cilju i bace traku. Druga verzija je kada zajedno poletimo, i imamo jedan balon koji je takozvani zec-balon, koji ranije uzleti pet do 10 minuta i njega treba slediti."

Tokom godina veliki broj pilota i balona obišlo je festival koji je prateći program proslave dana grada. U sadašnjim prilikama mnogo teže je okupiti društva – kažu organizatori. „Na žalost, tokom godina smo došli do toga da je veliki broj događaja, veliki broj festivala, i mnogo je teže. Vozači balona, posebno mlađi opredeljuju se za takmičenja, što znači da raspolažu sa manjim balonima, takođe su se opredelili za usluge, odnosno za putničko letenje. Septembar je mesec kada je vreme pogodno za letenje, dakle, treba ga iskoristiti, i tako smo se suočili sa problemom da je prilično teško okupiti letače balona" kaže Andraš Košicki, organizator, član Opštinskog veća zadužen za turizam.

Senćani, ili oni koji posećuju Sentu ne treba da strahuju, jer će u petak i subotu kod sportske hale 13 balona poleteti nad naseljem.

Senta
vazdušni balon
festival

Slične vesti

Najnovije

21:17, Frissítve: 17:27

Turizam u Kanjiži oživljava

Turizam u Kanjiži, malo sporije ali ipak se ponovo pokreće. Festivali i veće manifestacije još nisu dozvoljeni ali i ovako postoji veliki broj turističkih ponuda.

Najčitanije