Ugrás a tartalomra
Alkotók a fesztiválon
Pannon RTV

Festival vojvođanskog mađarskog filma

2019-10-11
14:37
2019-10-11
16:23
Forrás
RTV Pannon
Povodom Dana mađarskog vojvođanskog filma, Filmska radionica Cinema po 14. put ove godine organizuje Festival mađarskog vojvođanskog filma.

Gledaoci tokom jučerašnje i današnje večeri mogu pogledati šest filmskih ostvarenja u šest vojvođanskih gradova, uključujući i Kanjižu.

Bemutatott film

U četvrtak su zainteresovani u Kanjiži mogli pogledati kratki film “Video sam” od Zoltana Bičkeija, dokumentarni film “Brigada – istorija vojvođanske brigade Petefi” i kratki igrani film “Znaš kakav je?” Sonje Lobode. Drugi dan prikazivaće se film “Otac spasitelj” autora Ferenca Lavroa, kratki film “Raskid” Akoša Njarija i  dokumentarni film “Tisin cvet” Jenea Apcija mlađeg.  ”Moji dosadašnji radovi bili su o cvetanju tisinog cveta. Sad sam ih sve predstavio u jednom sažetom edukativnom filmu. Zapravo, napravljen je za školsku decu i voleo bih da stigne u svaku školu, ovde u Kanjiži, ali naravno svugde gde bude bilo interesovanja za ovaj film”, rekao je reditelj iz Kanjiže.

Közönség

Samo festivali poput ove pružaju priliku da mađarski stvaraoci iz Vojvodine predstave svoje filmove na bioskopskom platnu – rekao je Atila Ivan, predsednik Filmske radionice Cinema: “Zoltan Šifliš je pre 14 godina dosanjao da mađarski filmski stvaraoci Vojvodine treba da imaju svoj dan. On je utemeljen 13. oktobra i od tada svake godine na ovaj dan prikazujemo najnovije filmove, koji su snimljeni u prethodnoj ili tekućoj godini.”

Projekcija šest najnovijih vojvođanskih filmova, pored Kanjiže odvija se u Somboru, Bačkoj Topoli, Senti, Novom Sadu i Subotici.

Vojvodina
mađarski film
film
festivál
Cinema

Slične vesti

Najnovije

13:12, Frissítve: 18:08

Jezik, društvo i um

Niz konferencija o jeziku koju je 1992. godine pokrenuo odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proširio se na čitav region Karpatskog basena.
21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.