Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Forum mađarskih poslanika Karpatskog basena: Vojvodina je pozitivan primer

2021.10.15
19:35
2021.10.16
18:12
Forrás
Pannon RTV
Položaj Mađara u Vojvodini je na sednici Foruma naveden kao pozitivan, dok je položaj Mađara u Zakarpatju kao negativan primer. Međutim, predstavnici Mađara u Ukrajini neće odustati, jer je, kako je ranije rečeno, bilo teških vremena i u Srbiji.

Republička parlamentarna poslanička grupa Saveza vojvođanskih Mađara je bila na sednici Foruma mađarskih poslanika Karpatskog basena, u punom sastavu, sa ukupno devet poslanika. Položaj Mađara koji žive u Zakarpatskoj oblasti i Vojvodini trenutno se razlikuje kao nebo i zemlja, rečeno je na događaju.

Dr Balint Pastor, šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u republičkom parlamentu je naglasio: „Mi Mađari u Vojvodini smo u najboljem položaju i to nije delo slučajnosti, već je to rezultat toga što su glasači prepoznali rezultate, koje u njihovom interesu ostvaruje Savez vojvođanskih Mađara. Istovremeno, Vlada Mađarske podržava taj rad koji obavljamo kod nas, ova situacija proizlazi iz kombinacije ova dva faktora, što je ovde već pomenuto, da je mađarska zajednica u Vojvodini najdalje odmakla na terenu ostvarivanja autonomije u Karpatskom basen."

Pannon RTV

Na sednici Foruma mađarskih poslanika Karpatskog basena Ištvan Pastor je takođe govorio o planovima da će premijer R. Mađarske i predsednik R. Srbije početkom sledeće nedelje položiti kamen temeljac za izgradnju železničke pruge Segedin-Subotica i tako označiti početak gradnje. To će rezultovati da će se ovde, za otprilike pola godine, moći slobodno kretati, rekao je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

"Razvili smo jednu takvu politiku i ne želimo je menjati, s jedne strane, polažemo očekivanja u sve mogućnosti koje možemo dobiti sa različitih nivoa u Srbiji, jer smo tamo poreski obveznici, a dodatnu podršku predstavlja sve što možemo dobiti iz matične države kao rezultat nacionalne politike. To može dovesti do toga da se razvijamo drugačije, brže i vidljivije od građana, koji nisu mađarske nacionalnosti, a koji žive sa nama."

Pannon RTV

Mađari koji žive u Zakarpatskoj oblasti, s druge strane, su u teškoj situaciji, jer manjinska politika Ukrajine ne sledi liniju koja bi bila povoljna za tamošnju manjinu, rečeno je u Budimpešti.

Geza Gulači, potpredsednik Mađarske kulturne zajednice Zakarpatske oblasti: „Ne smemo odustati od nade niti odustati od mogućnosti pregovaranja sa ukrajinskim snagama s kojima se uopšte može voditi racionalan dijalog. U tom smislu, naši prijatelji u Vojvodini su nam, zapravo, primer. Znamo da je tamošnja situacija pozitivna, ali imali su i teških vremena."

Pannon RTV

Na sednici Foruma mađarskih poslanika Karpatskog basena, Janoš Arpad Potapi, državni sekretar za nacionalnu politiku Mađarske, je istakao:

"Naš najvažniji zadatak je očuvanje i jačanje našeg identiteta kroz kontinuirani razvoj institucionalnog sistema, podrška porodicama, te podrška opstanku i razvoju u domovini, ali tako da to možemo učiniti samo sa ostalim nacijama kroz sprovođenje zajedničkih planova. Poslednjih godina uvek ste mogli računati na našu podršku, stoga mi očekujemo da nam u 2022. godini i vi takođe pomognete nama."

Rezultati rada poslednjih 10-12 godina predstavljaju jednu uspešnu priču u nacionalnoj politici, ali i na drugim poljima, jer je to bilo moguće samo pre Prvog svetskog rata, dodao je Janoš Arpad Potapi.

Forum
karpatski basen
Vojvodina
Budimpešta
Arpad Janoš Potapi
Ištvan Pastor

Najnovije

17:06, Frissítve: 17:50

Više novca u vojvođanskoj kasi

Skupština Vojvodine prihvatila je predlog rebalansa budžeta, kojim je vojvođanska kasa uvećana za 800 miliona dinara. Uprkos tome, budžetski deficit nije promenjen i dalje je 3,7 milijardi dinara.

Najčitanije

Ishrana mladih sportista

U Subotici je predstavljena srpska verzija priručnika pod nazivom „Ishrana mladih sportista". U ovom izdanju se između ostalog nalaze recepti ilustrovani slikama, odnosno saveti o ishrani.

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.

U Mađarskoj registrovano skoro 12.000 novozaraženih

U Mađarskoj je preminulo 162 pacijenta, a registrovano je još 11.871 novozaraženi, objavljeno je na sajtu koronavirus.gov.hu, gde se ističe da je do sada vakcinisano 6.087.474 osobe, od kojih je 5.823.818 primilo drugu, a 2.269.551 već i treću dozu.