Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Óvári Dániel

Gazprom počeo isporuku gasa u većoj količini od ugovorom predviđene količine Mađarskoj

2022.08.14
10:08
2022.08.14
10:17
Forrás
Pannon RTV
Uprkos drastičnom poskupljenju cene prirodnog gasa, prvobitno pitanje danas nije koliko košta gas, već da li će ga biti dovoljno za zimski period – napisao je Tamaš Mencer.

Uprkos drastičnom poskupljenju cene prirodnog gasa, pre svega, današnje pitanje nije koliko košta gas, već da li će ga biti dovoljno za zimski period – naveo je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske zadužen za razvoj bilateralnih odnosa, u postu na Fejsbuku.

Političar je istakao da Mađarska prednjači u oblasti punjenja skladišta gasa srazmerno potrošnji. Nivo iznad 32 odsto bi u normalnim vremenima bio dovoljan - pogotovo što je evropski prosek ispod 20 odsto - ali, nažalost, ne živimo u normalnim vremenima, tako da moramo ići ka sigurnom - rekao je on. Zato je Vlada ranije odlučila da se pored već ugovorenih količina pribavi još oko 700 miliona kubnih metara prirodnog gasa - dodao je državni sekretar.

„Poznavajući današnje uslove evropskog tržišta, jasno je da je nabavka ovolike količine nemoguća bez ruskih resursa, zbog čega je ministar Peter Sijarto nedavno održao pregovore u Moskvi, nakon kojih je usledilo još nekoliko trgovinskih konsultacija. Ovo je dovelo do sporazuma, nakon čega je Gazprom počeo da isporučuje veću količinu od već ugovorene količine. U prvoj fazi će do kraja avgusta, gasovodom sa juga putem Turskog toka, svaki dan stizati dodatna količina od 2,6 miliona kubnih metara, a u toku su već i pregovori o septembarskom rasporedu" – izneo je Tamaš Mencer.

Gazprom
gas
isporuka

Najnovije

17:30, Frissítve: 17:47

Haj-tek škola u Bečeju

U Osnovnoj školi „Petefi Šandor” u Bečeju otvorena je savremena, digitalna učionica. Ova obrazovna ustanova je na konkursu „Haj-tek škola”, Grupacije „Mesaroš”, dobila sredstva u visini od 30 miliona forinti.
12:15, Frissítve: 17:02

Kabare u Čoki

Ženski hor Kulturno umetničkog društva „Dr Tihomir Ostojić” iz Ostojićeva, predstavio je u sredu uveče, u Domu kulture u Čoki, svoju predstavu pod nazivom „Kabare”.

Najčitanije

Pucnjava u Horgošu

Na društvenim mrežama večeras su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako jedna grupa migranata šeta ulicama Horgoša, a povremeno se čuje i pucnjava.

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.