Ugrás a tartalomra
pixabay/dimitrisvetsikas1969

Gde i pod kojim uslovima možemo putovati?

2020-05-23
20:52
2020-05-23
21:04
Forrás
Pannon RTV
Pravila prelaska granice poslednjih dana su ublažena u nekoliko zemalja Zapadnog Balkana, ali standardi i uslovi se razlikuju.

Većina zemalja će građanima Srbije omogućiti ulazak 1. juna, a Grčka će svoje granice za turiste otvoriti 15. juna.

Srbija je u potpunosti otvorila svoje granice prema ulaznom putničkom prometu, što znači da se može ući u zemlju bez COVID testa i obaveznog karantina. Međutim, u susednim zemljama na snazi su drugačiji propisi. Iako zvanično nije proglašen kraj epidemije, Hrvatska je ponovo otvorila svoje granice, tako da mogu ući svi strani državljani, koji putuju poslovno ili zbog neodložnih ličnih razloga. Kod ulaza u zemlju putnici moraju pokazati negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Rumunija, Bugarska i Grčka od 1. juna postepeno otvaraju svoje granice pred državljanima Srbije. Od tada pa na dalje neće biti potreban negativan test, a neće biti ni obavezbog karantina. Od 15. juna Grčka otvara granice i za turiste.

Bosna i Hercegovina svoje granice otvara 1. juna. Međutim, poslovno putovanje na zapadni Balkan već je omogućeno i za njega je potreban negativan test ne stariji od 48 sati i pozivno pismo.

Ulazak u Severnu Makedoniju i dalje je moguć samo sa dozvolom, a izlazak iz zemlje samo sa dobrim razlogom. Svi koji se vraćaju kući, imaju obavezan karantin u trajanju od dve nedelje.

Granice Crne Gore još su zatvorene pred državljanima Srbije. Promena se očekuje u junu.

putovanje

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.