Ugrás a tartalomra
Pixabay/marijana1/illusztráció

Gde se isplati točiti gorivo na putu do mora?

2022.07.05
15:54
2022.07.05
16:12
Forrás
Pannon RTV
Putovanje iz Srbije do Halkidikija, u Grčkoj, ove godine skuplje je za 40 evra u odnosu na prošlu godinu. Međutim, kuda god da idemo na odmor, koštaće nas mnogo jer su cene goriva drastično porasle.

Dobra vest je, ipak, da nije bilo povećanja cene putarina.

Pannon RTV

Nakon dvogodišnjeg ograničenja zbog virusa korona, ovog leta svi bismo da idemo na put. Nažalost, na ovogodišnje letovanje senku baca nekoliko činjenica. Jedna od njih je poskupljenje smeštaja, a druga, drastičan rast cene goriva. Porodice sa decom u većini slučajeva putuju kolima, bilo da je destinacija Grčka, Albanija, Crna Gora ili Hrvatska. Troškove dodatno povećavaju i iznosi putarina.

Tabelarno smo prikazali troškove za nekoliko destinacija, odnosno gde po kojoj ceni može da se tankuje.

Pannon RTV

Uzmimo jedan jednostavan primer. Pođimo automobilom na dizel autoputem Subotica-Rijeka, koji je dug oko 600 km. Ako napunimo rezervoar u Srbiji, gorivo do Rijeke koštaće 13.000 dinara, uz potrošnju od 10 litara. Ako u Rijeci napunimo rezervoar pre povratka kući, za gorivo treba da platimo 11.900 dinara. Tako da u ovom slučaju, točenjem goriva u Hrvatskoj možemo uštedeti 1.100 dinara.

Od granice sa Hrvatskom na celoj ovoj deonici možemo putovati autoputem, čija cena u protivvrednosti kune iznosi oko 3.000 dinara u jednom pravcu.

U Albaniji je putarina od Prištine do obale mora zanemarljiva. Cena putarine na ovoj deonici je jedan do dva evra.

Ukoliko želimo da se odmaramo na Halkidikiju u Grčkoj, za putarinu u jednom pravcu moramo izdvojiti oko 2.200 dinara.

U Crnoj Gori je korišćenje autoputa na deonici Sitnica-Herceg Novi besplatno.

Uzimajući u obzir ove podatke, potrebno je dosta truda da se izračuna kuda je najisplativije putovati. Pored putnih troškova, moramo voditi računa i o povećanju cena smeštaja, kao i ostalih usluga.

gorivo
putovanje

Slične vesti

Najnovije

12:08, Frissítve: 12:18

Doprinos ograničenja

Majstorska radionica Međunarodne umetničke kolonije „9+1" u Staroj Moravici organizovana je 20. put. Tema ovogodišnjeg stvaralačkog kampa je: Doprinos ograničenja.
08:14, Frissítve: 09:45

Šta znači zeleno daljinsko grejanje?

Ekološki prihvatljivo, zeleno daljinsko grejanje postaje sve više rasprostranjeno u međunarodnoj praksi, uglavnom u Zapadnoj Evropi, ali već vidimo dobre prakse koje se primenjuju u zemljama u okruženju Srbije.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.