Ugrás a tartalomra

Generalni konzulat Mađarske održao prijem na Paliću

2017.03.14
08:00
Subotički Generalni konzulat Republike Mađarske je sinoć na Paliću upriličio prijem povodom nacionalnog praznika Mađarske, Dana revolucije iz 1848
Subotički Generalni konzulat Republike Mađarske je sinoć na Paliću upriličio prijem povodom nacionalnog praznika Mađarske, Dana revolucije iz 1848. godine. Generalni konzul Janoš Babič je istaknuo kako tadašnja revolucionarna dešavanja mogu da budu primer i današnjem vremenu te je dodao kako je ta poruka konkretna i jednoznačna, putem građanskih dešavanja i formiranjem mađarske nacionalne svesti u prvim decenijama 19. veka, tokom perioda društvenih reformi. Istaknuta forma tih nastojanja bila je borba za slobodu 1848 naprotiv Habsburga. Poruka ovih dešavanja bila je slobodoljubivost mađarskog naroda, zaključio je generalni konzul. Dan revolucije se obeležava 15. marta, u Mađarskoj je to neradni dan, a u Vojvodini će se takođe održati brojne manifestacije kojima će se obeležiti ovi istorijski događaji.
Palić
Subotički Generalni konzulat Republike Mađarske
prijem

Slične vesti

Najnovije

18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.
17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!