Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Glavna tema na sednici MNS-a bila je obrazovanje

2022.06.24
16:27
2022.06.24
17:24
Forrás
Pannon RTV
Još uvek nije poznato da li će izbori za nacionalne savete, zakazani za novembar, morati da budu odloženi - rekao je predsednik MNS-a u uvodu današnje sednice. Jene Hajnal je rekao da se odluka o tome očekuje u avgustu.

Mađarski nacionalni savet održao je danas 31. redovnu sednicu, na kojoj su članovi saveta pre svega raspravljali o pitanjima vezanim za obrazovanje.

Pannon RTV

Proteklih nedelja se pojavila informacija o tome da bi neposredni izbori za nacionalne savete mogli da budu odloženi, i to zbog popisa stanovništva koje se planira za oktobar, jer bi se u tom slučaju dešavanja vezana za kampanju poklopila sa zvaničnim istraživanjem. Na to je na početku sednice reagovao predsednik MNS-a. Jene Hajnal je rekao da su mogućnosti ograničene, pošto je Vlada Srbije još uvek u tehničkom mandatu. On je naglasio da će se do raspisivanja izbora za nacionalne savete, odnosno do početka avgusta, znati da li će u novembru biti izbora za MNS.

„Mađarski nacionalni savet se tokom pregovora zalagao za legitimitet i očuvanje saveta, zahteva punu legitimnost procesa, što u ovom trenutku podrazumeva da se pridržavaju jesenjeg datuma za izbore."

Pannon RTV

Na sednici je razmatrana i usvojena tačka dnevnog reda, koja se odnosila na broj učenika za upis u prvi razred vojvođanskih srednjih škola. Na raspolaganju je dve hiljade mesta, za 1200 đaka na mađarskom jeziku. Prema članovima sevat iz redova opozicije, u Gimnaziji „Deže Kostolanji" u Subotici, na primer, ne bi trebalo otvarati novi smer, jer to odvući mlade od drugih gimnazija. Gergelj Barat Gabor, predsednik Odbora za obrazovanje MNS-a, istakao je u svom govoru da je ovo dobar plan upisa.

„Ponekad su potrebni i novi smerovi, a ovde je reč o dva nova smera, i smatram da sve to poboljšava izbor za decu i kvalitet samih smerova, ali činjenica je da ima manje osmaka nego što ima mesta, ali ja to ne vidim kao nešto negativno, jer je upravo rezultat toga to da deca imaju mogućnost izbora i ne moraju da biraju između samo nekoliko smerova."

Pannon RTV

Mađarski nacionalni savet odobrio je devet udžbenika za osnovne škole i jedan za gimnaziju. Detaljan izveštaj o postignutim rezultatima u proteklom periodu podnela je Marta Petkovič, članica Odbora za obrazovanje.

Marta Petkovič, član Odbora za obrazovanje, MNS: „U proteklom periodu pripremljeno je 178 udžbenika, po novom nastavnom planu i programu, od kojih je 65 za učenike osnovnih škola i 80 za učenike srednjih škola. Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da ćemo konačno imati kompletan paket udžbenika za osnovnu školu, jer će do septembra biti dostupan i udžbenik iz gramatike za osmi razred."

U slučaju osam osnovnih škola, Mađarski nacionalni savet podržao je otvaranje prvih razreda sa manje od 15 učenika, između ostalog u Kikindi, Novom Sadu, Temerinu, Bogojevu, Padeju, Sajanu, Kupusini i Doroslovu. Članovi saveta su na sednici razmatrali 126 tačaka dnevnog reda.

MNS
sednica
Jene Hajnal
Marta Petković

Slične vesti

Najnovije

12:08, Frissítve: 12:18

Doprinos ograničenja

Majstorska radionica Međunarodne umetničke kolonije „9+1" u Staroj Moravici organizovana je 20. put. Tema ovogodišnjeg stvaralačkog kampa je: Doprinos ograničenja.
08:14, Frissítve: 09:45

Šta znači zeleno daljinsko grejanje?

Ekološki prihvatljivo, zeleno daljinsko grejanje postaje sve više rasprostranjeno u međunarodnoj praksi, uglavnom u Zapadnoj Evropi, ali već vidimo dobre prakse koje se primenjuju u zemljama u okruženju Srbije.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.