Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Glavna tema ZrBizNeta: žensko i digitalno preduzetništvo

2019-09-19
22:09
Forrás
Pannon RTV
Više od 200 izlagača iz pet zemalja došlo je na treći privredni sajam ZrBizNet, koji je danas otvoren u zrenjaninskoj sportskoj hali „Medison".

Cilj manifestacije je proširenje saradnje među privrednicima, kao i izgradnja boljih kontakata sa nadležnim državnim institucijama.

Skup je otvorio Igor Mirović, predsednik pokrajinske Vlade. Pre toga obišao je gradilište zrenjaninske luke, a na gradskom stadionu predao je na upotrebu novu atletsku stazu.

„Pre samo nekoliko godina od 12 hiljada nezaposlenih, sada ih u Zrenjaninu ima četiri hiljade. Mnoge domaće i strane kompanije ovde investiraju, u toku je priprema ili izgradnja pet ili šest novih fabrika. Zrenjanin, kao centar Banata, menja se, vuče i druge okolne gradove i okolna mesta i to je nešto što je vidljivo golim okom. To je vidljivo i ovde na sajmu ZrBizNet" rekao je Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine.

Manifestacija se organizuje po treći put pod ovim imenom, ali već 20 gdoina se privrednici ovog regiona redovno sastaju. Predstavnici Mužlje su se ove godine predstavili u posebnom šatoru.

„Izložili smo sopstvene proizvode. Osim toga, zajedno i kuvamo paprikaš, pečemo čvarke, i ovde se zabavljamo. Pojavljivanje na ovakvim manifestacijama za nas je izuzetno važno, jer možemo da se sretnemo sa drugim partnerima i stvorimo nove trgovačke kontakte" kaže Gabriel Madaras, rukovodilac proizvodnje, „Carska bašta" Mužlja.

Bračni par Takač pre devet godina počeo je izradu suvernira – iz hobija. Prošle godine i zvanično su registrovali svoju radionicu.

„Ovakve velike manifestacije su dobre jer više ljudi nas vidi. Biće četiri-pet novih kontakata, koji obično budu dobri. Onda možemo da idemo negde drugde, gde će videti naš rad. Nadam se da će biti dobro ove godine" kaže Andraš Takač, izrađivač suvenira, Mužlja.

Ovogodišnji sajam ima dve glavne teme: žensko preduzetništvo i digitalno preduzetništvo. U sklopu toga više se bave i mladima.

„Sa osnovnim i srednjim školama organizovali smo posebne programe. Cilj nam je da im predstavimo kakva zanimanja postoje, šta je ono što privreda očekuje od mladih, na koji način može da ih motiviše, kakvu letnju praksu može da im ponudi" rekla je Izabela Kiš, organizator.

U petak u okviru posebnog programa biće predstavljanje ženskog preduzetništva, a u subotu će biti organizovana dečija pijaca.

ZrBizNet
Zrenjanin
Izabela Kiš

Slične vesti

Most

13:17, Frissítve: 13:23

A nemzeti összetartozás napja Vajdaságban

Csütörtökön a trianoni békediktátum 100. és a Nemzeti Összetartozás megünneplésének 10. évfordulójára emlékezik a magyar nemzet. Vajdaság több településén tartanak megemlékezéseket.

Najnovije

18:29, Frissítve: 18:40

Gradi se i doteruje Martonoš

U poslednje vreme u Martonošu su ostvarene brojne investicije. Obnovljena je fasada zgrade mesne zajednice, na katoličkom groblju je izgrađena staza, a više puteva presvučeno asfaltom.

Népszerű

Najčitanije