Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Godinu dana rada trenutnog sastava lokalne samouprave Subotica

2021.08.21
16:14
Forrás
Pannon RTV
Dr Balint Pastor je rezimirao proteklih godinu dana.

Danas se navršava godina dana od formiranja trenutnog sastava lokalne samouprave Subotica. Sa tim u vezi dr. Balint Pastor, potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Grada, je na konferenciji za novinare izvestio o nekoliko sprovedenih projekata i govorio je o budućim planovima.

Sa stajališta zaštite grada, u poslednjih godinu dana ostvareno je više investicija. Očuvan je secesijski karakter Subotice, otkriven je spomenik bivšeg gradonačelnika, dr Karolja Biroa, u punoj veličini. Orgulje sinagoge su obnovljene, čime je dovršena potpuna obnova objekta.

"Što se tiče budućih planova, očuvanje secesijskog nasleđa grada i drugih arhitektonskih stilova u centru grada više ne može biti predmet kompromisa. Voleli bi da obezbedimo, gradsko rukovodstvo bi volelo da obezbedimo sredstva za zaštitu teksture Gradske kuće i voleli bi da obnovimo kuću Karolja Biroa, koja se nalazi u ulici Braće Radić 7."

Mere zaštite jezera Palić i Ludoškog jezera takođe su sprovedene u poslednjih godinu dana, rekao je dr Balint Pastor.

"Projekat "Ekolakus" biće dovršen do kraja godine, zahvaljujući čemu su sprovedene mere zaštite jezera Palić i Ludoškog jezera. Izgrađena je kanalizaciona mreža duga 22 km, stavili smo u pogon palićku crpnu stanicu, formiran je zaštitni pojas oko jezera i sve to je važno za očuvanje biodiverziteta."

Zahvaljujući programu "SVM dolazi do kuće" rešeno je mnogo od ukupno 400 lokalnih problema, dodao je. Osim toga, dovršena su ulaganja u putne mreže i popravke puteva koja su započeta u prethodnom mandatu, naglasio je predsednik Skupštine Grada. Istakao je i niz republičkih projekata.

"Završen je Meljkuti natputnjak iznad Y-kraka u iznosu od 250 miliona dinara, takođe će se izgraditi natputnjak iznad Pačirskog puta na Y-kraku u vrednosti od250 miliona dinara, što će biti završeno do kraja godine. Započela je izgradnja železničke pruge Subotica-Segedin o kojoj smo puno pričali prethodnih dana. Svesni smo njenih kratkoročnih nedostataka jer kako ja to imam običaj da kažem, čak i obično krečenje u nekom domaćinstvu stvara neugodnost, a ne ovakav mega projekat, ali nastojimo ublažiti štetu na Paliću, u Hajdukovu, i na svim drugim mestima."

U vezi sa Skupštinom grada, dr Balint Pastor je naglasio kako je u protekloj godini održano 12 redovnih, jedna vanredna i jedna svečana sednica.

samouprava
Subotica
dr Balint Pastor

Najnovije

16:46

Ljudi iza kulisa

U okviru ciklusa razgovora „Behind the Scenes: umetnost iza kulisa”, viša kustoskinja Savremene galerije u Subotici Jasmina Vidaković razgovarala je sa Renatom Rudić, menadžerkom obrazovnog programa Otvorenog univerziteta u Subotici.

Najčitanije

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.