Ugrás a tartalomra

Goranska akcija u Novom Itebeju

2023.12.02
16:00
2023.12.02
16:16
Forrás
Pannon RTV
Na samom ulazu u selo Novi Itebej jutros je zasađeno šezdeset i pet stabala jablana na mestu starog drvoreda koji se morao poseći jer je korenje oštetilo put.

Uređen centar Novog Itebeja je dokaz da meštani brinu o svojoj okolini. Ovu godinu je obeležila goranska akcija.

Jožef Kerekeš, državni sekretar u Ministarstvu finansija (SVM), predsednik Saveta MZ Novi itebej: „Nedavno je Javno preduzeće “Vojvodina šume” ovde zasadilo deset hektara žira, takođe pored ribnjaka. Podrška ovoj akciji je stigla i od JP “Vojvodina šume”. Osim toga, komunalno javno preduzeće “EKOS” je posadilo 1200 stabala na području opštine Novi Itebej. Tako da mislim da je ova godina za nas uspešna što se sadnje drveća tiče. Ali mi ne odustajemo, jer sadnje drva nikad dosta.“

Ovakve akcije su od posebnog značaja jer je Vojvodina jedno od najmanje pošumljenih područja u Evropi.

Zoltan Tot, pomoćnik sekretara, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine: „U Autonomnoj Pokrajini Vojvodini ima 150.000 hektara šuma, što je manje od sedam posto njene ukupne površine. Zato je pošumljavanje jako važno, da se barem dostigne evropski prosek potrebno je sedam posto više šumskih površina.”

Akcije sadnje drveća podržava i Savez vojvođanskih Mađara.

Robert Jakša, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine (SVM): „Savez vojvođanskih Mađara smatra da je zaštita životne sredine izuzetno važna tema. Ovo je područje na koje u poslednje vreme stavljamo sve veći naglasak. Isto radimo i u Ministarstvu zaštite životne sredine. Dakle, koalicioni sporazum ima određene delove koji se odnose na zaštitu životne sredine. I mislim da posao koji smo do sada započeli treba nastaviti.“

U akciji sadnje drveća učestvovao je i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Atila Juhas.

Atila Juhas, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede (SVM): „Postoji neverovatna potreba za zaštitom životne sredine, postoji neverovatna potreba za ekologijom. Sadnja stabala je simbol pažnje, brige za prirodu i njenu zaštitu. Takođe, da iza sebe možemo ostaviti barem ovakvo okruženje, ako ne i bolje."

Akcijom sadnje drveća Novi Itebej se dalje uređuje, ovo naselje je do sada već dva puta učestvovalo u takmičenju “Cvetna Mađarska” koje se održava u Mađarskoj.

Atila Patai, Novi Itebej: „Meštani Novog Itebeja su oduvek bili poznati po svojoj sposobnosti da budu složni. Današnji dan takođe to pokazuje, jer smo se okupili i organizovali ovu lepu goransku akciju. Mislim da ovakve akcije uvek treba pozdraviti”.

Nastavak ove vrsta akcija je planiran i sledeće godine. Na proleće planiraju da posade voćke u selu.

Novi Itebej

Najnovije

18:30, Frissítve: 18:40

Konferencija pravnika na Paliću

Na Paliću je održana konferencija pravnika pod nazivom “Bezgranična zaštita prava manjina”. Događaj je organizovalo Udruženje pravnika vojvođanskih Mađara u saradnji sa Institutom za zaštitu prava manjina iz Republike Mađarske.
15:28, Frissítve: 16:21

Sačuvajmo tradicionalni svinjokolj od zaborava!

Svi zainteresovani su mogli da učestvuju na tradicionalnom svinjokolju u Mesnoj zajednici Makova sedmica u Subotici. Svrha ove manifestacije je očuvanje tradicije, prenos na mlade naraštaje, kao i prikupljanja sredstava u humanitarne svrhe.
11:11, Frissítve: 16:58

“Avantura počinje ovde!”

U Beogradu se pod ovim sloganom održava Međunarodni sajam turizma. Skoro 30 zemalja će biti predstavljeno na ovoj manifestaciji koja će se održati od 22. do 25. februara. Ovogodišnja zemlja partner sajma je Grčka.

Najčitanije