Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Gordana Čomić razgovarala sa predstavnicima Mađarskog nacionalnog saveta

2021.06.09
19:32
2021.06.09
19:49
Forrás
Pannon RTV
Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog tokom posete Subotici razgovarala je o radu MNS, o ostvarenim i programima koji su u toku, i o funkcionisanju institucija čiji su osnivač.
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Gordana Čomić je rekla da bi želeli da u narednom periodu zajednički ostvare ciljeve na polju obrazovanja i kulture.

Pitanje obrazovanja imalo je istaknutu ulogu na razgovorima. Bilo je govora i o ulozi udžbenika na mađarskom nastavnom jeziku u obrazovanju, kao i mogućnostima daljeg školovanja na maternjem jeziku. Istaknuto je da najvažnije obratiti se mladima. Izvešteno je i o snimanju video materijala za učenje na daljinu, što je bio zajednički projekat Mađarskog nacionalnog saveta i Panon RTV-a. Više hiljada snimljenog video materijala predstavljali su pomoć mladima u učenju.

Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnost saveta istakao je: „Vidimo da na polju obrazovanja najbolje uspevamo da ostvarimo prava i najveće razumevanje imamo u toj oblasti, jer očigledno i za većinski narod, i Srbima je blisko obrazovanje malih zajednica u dijaspori, to bolje osećaju na svojoj koži i sami su iskusili šta znači ostati u manjinskoj poziciji u svojoj zajednici, a tako da pojedinac može da očuva svoj maternji jezik, kako bi čovek na svom rodnom tlu oseća da nije zalutao, već može da bude ponosan pripadnik mađarske manjine."

Zakoni koji se bave pitanjem manjinskih pravima nisu usaglašeni – rekao je Jene Hajnal. Predsednik MNS-a je dodao da je to omogućilo stvaranje strategije o informisanju koja šteti manjinskim pravima. U vezi zakona o kulturi morali su da vode ogromnu borbu kako bi uspeli da ne budu povređena prava pripadnika nacionalnih zajednica.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je rekla da bi želeli da u narednom periodu zajednički ostvare ciljeve na polju obrazovanja i kulture.

„Mi želimo da manjine kažu kakvu Srbiju žele da u njoj žive 2030. godine. Samo tako, ako budemo zajedno pisali, onda će ona biti dobra. I za većine i za manjine" rekla je ministarka Gordana Čomić.

Takođe se govorilo i o važnosti kulturnih institucija za okupljanje zajednica. Istaknuta je važnost vojvođanskih medija na mađarskom jeziku. Gordana Čomić ocenila je da saradnja sa Mađarskom služi za primer.

Gordana Čomić
Mađarski Nacionalni Savet
Subotica
MNS
udžbenik
Panon RTV
obrazovanje

Najnovije

18:33

Posla je mnogo, ali smo na dobrom putu

Na današnjoj sednici Skupštine Srbije raspravljalo se i o Izveštaju Evropske komisije o Srbiji. Elvira Kovač je istakla da je došlo vreme da se redefiniše politika proširenja EU, ali da se u isto vreme osnaži verodostojnost procesa evropskih integrac

Najčitanije

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.