Ugrás a tartalomra
A felsőhegyi Szent József templom
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Gornji Breg: Blagdan Sveta tri kralja - Bogojavljanje

2018-01-06
17:21
Forrás
RTV Pannon
Danas je Bogojavljanje ili Vodokršće. U crkvi Svetog Josipa u Gornjem Bregu okupili su se vernici da proslave jedan od najstarijih hrišćanskih praznika.

Starija generacija i dalje se drži starih običaja. “Kad god mogu, ja se pridržavam običaja, potičem iz tradicionalnog sveta i držim se svoje vere” – kaže Maria Arok iz Gornjeg Brega.

Blagdan Bogojavljanja ili Vodokršća Katolička Crkva obeležava 6.januara, kao sećanje na posetu tri kralja, tojest tri istočna mudraca Isusu. Međutim u prošlosti na ovaj dan se slavilo i krštenje Isusa i prvo čudo na svadbi u Kani Galilejskoj. “U ovom prazniku vidimo prvu posetu ne-jevreja Isusu, prema tradiciji oni se zovu Gašpar, Melkior i Baltasar, nisu u Svetom pismu, ali se spominju tri poklona: zlato, tamjan i smirna. U njima se vidi obažavanje vere” – rekao je Jožef Nađ, sveštenik u Senti.

U mađarskim zajednicama tokom vekova izgradili su se razni narodni običaji a koji se vezuju za praznik Bogojavljanja. To je tradicija osveštavanja vode i tamjana, kao i osveštavanje kuća. Takođe na ovaj dan se božićne jelke rasklapaju.

A felsőhegyi Szent József templom
Gornji Breg
Bogojavljanje

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije