Ugrás a tartalomra
falfirka, migránesellenes, Szabadka
Pannon RTV

Grafiti protiv migranata u Subotici

2018-01-11
17:42
Forrás
Pannon RTV
U blizini škole „Majšanski put" ćiriličnim slovima neko je napisao: migrante u smeće i dodao kukasti krst.

Grafit se pojavio u četvrtak rano ujutru na autobuskoj stanici preko puta osnovne škole „Majšanski put" gde je uvek mnogo dece, a na glavnom putu ka Makovoj sedmici. Nepoznati počinilac je na tri mesta ispisao svoje mišljenje o migrantima. Većina stanovnika osuđuje događaj, ali nije im čudno da se pojavio takav natpis. Tokom dana grafiti su uklonjeni.

Autobuska stajališta u Subotici puna su grafita, ali do sada se nisu pojavljivali natpisi protiv migranata. Sada su ćiriličnim pismom napisali da „migrante u smeće" i nacrtali pored kukasti krst. Meštani kažu da se u šumama Makove sedmice sakrivaju migranti i da često dolaze u kupovinu. Sreću ih i u autobusima kako dolaze i odlaze, i to je nekome smetalo. Grafit i svastika pojavili su se na poleđini sve tri stranice autobuskog stajališta.

„Sve ih žalim, ali je ponekad teško kada vidiš da dobijaju mnogo stvari koje kasnije prodaju na pijaci, i to sam videla, dok mi koji smo ovde rođeni ili smo ovdašnji, nemamo nikakva prava" kaže Ilona Krnjić.

Stanovnici osuđuju mržnju, ali kažu da se na ovo pre ili kasnije moglo računati. Čaba Trenka kaže: „Drugačije je to trebalo, ne pisati ovakve grafite. Tužno je što se to događa. Ima ovde mnogo žalosnih situacija, kada vidim ljude koji iz smeća vade hranu, svoj dnevni zalogaj. S druge strane, uzalud obnavljamo sva autobuska stajališta, kada ih unište, ispišu, noću ovde tulumare u sred škole i nigde ni jednog policajca, nigde nadzornika ili nekog, i ukoliko čujem neku lupnjavu i izađem, još će me napasti".

Stanovnici oko škole „Majšanski put" još dodaju, oko autobuskog stajališta mnogo je smeća i kante se retko prazne.

Iza Javnog preduzeća „Suboticatrans" na naša pitanja odgovorili su da je za održavanje i čišćenje autobuskih stajališta zaduženo JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje. Oni nisu želeli da daju izjavu, već su odgovore poslali elektronskom poštom. Naglasili su da oni održavaju autobuska stajališta ne u utvrđenom rasporedu nego prema potrebi, tokom čitave godine. U ovakvim nepredviđenim situacijama obaveštavaju izvršioce po ugovoru koji su se zaista i pojavili oko podneva i uklonili grafite. Ni oni nisu želeli da govore pred kamerama, ali su nezvanično rekli da su od grada zaduženi za uklanjanje grafita, redovno uklanjanju grafite sa autobuskih stajališta, a ove koji su se odnosili na migrante morali su da očiste specijalnim hemikalijama.

Najnovije

Najčitanije

Kocsisor Tompánál

Strani turisti pazare na Buvljaku

Gužve na srpsko-mađarskoj granici, u ranim jutarnjim časovima na izlazu iz Mađarske, a od popodne do kasno uveče na izlasku iz Srbije stoje kolone automobila.