Ugrás a tartalomra
Greenland Stone

Granit, mermer ili travertin: koji kamen je pravi za Vas?

2019-10-19
11:07
2019-10-19
11:51
Forrás
Greenland Stone
Bilo da je vaša soba namenjena za rad ili igru, kada dizajnirate svoj prostor, želite da izgleda apsolutno savršeno. To znači da treba da odaberete pravi prirodni kamen za svoje potrebe.

Da biste uspešno izabrali, morate malo bolje upoznati granit, mermer i travertin.

Granit, mermer i travertin - svaki ima svoje prednosti. Od otpornosti na toplotu i prikladnosti za popločavanje prostora s velikom frekvencijom prometa do nenadmašne lepote. Postoji puno razloga za razmatranje prednosti i nedostataka različitog prirodnog kamenja pre nego što započnete svoj dizajnerski projekat.

Danas govorimo o tome koji je kamen pogodan za Vas i Vaš životni prostor: granit, mermer ili travertin?

Da li je mermer kamen koji tražite?

Mermer je bezvremenski prirodni kamen. Mnoge poznate građevine su izgrađene upravo od ovog kamena, poput Tadž Mahala. Pored jedinstvenog estetskog izgleda, mermer pruža i dugotrajnost. To je tvrd i izdržljiv materijal koji se već dugo koristi kao ključni element za potrebe uređenja.

Mermer se u enterijerima može koristiti na veoma mnogo načina - za oblaganje stubova, izradu delova nameštaja, oblaganje podova, ali najpopularniji je za izradu šankova i gornjih površina radnih delova kuhinje.

Mermer odiše luksuzom zbog čega je često privlačan i samim dizajnerima. Iako je zahtevan za održavanje, mermerni pod ne traži skupa sredstva da bi se postigli odlični rezultati. Dovoljno je da unapred sprečite nastajanje fleka tako što ćete ga uvek držati čistim i suvim. Redovno čišćenje i održavanje omogućiće mu da traje dugo, zadržavajući svoj prvobitni izgled.

Upotreba travertina u Vašem domu

Ako želite da kreirate kako moderan tako i rustikalni ambijent, travertin je pravi izbor za Vas. To je jedan od najstarijih građevinskih materijala koji postoji, a njegova prisutnost u instalaciji podnih obloga može dodati osećaj starosti i prestiža okolini.

Travertin je izuzetno izdržljiv kamen, što ga čini savršenim za podove. Za razliku od nekih drugih prirodnih kamena, uticaj vremenskih prilika pojedinim delovima travertina daje poseban karakter koji podseća na drevnu arhitekturu.

Ipak, travertin je porozni kamen sa prirodnim rupama koje nastaju prilikom njegovog formiranja. Zbog toga što je porozan, što znači da upija tečnost, neophodno je da se nakon postavljanja prelije specijalnom smesom kako biste bili sigurni da je zaštićen od ogrebotina i oštećenja vodom. Travertin zadržava temperaturu i lako se popravlja.

Granit kao Vaš izbor prirodnog kamena

Ako želite izdržljiv i dugotrajan kamen koji je estetski prijatan, ne tražite dalje od granita. Ovaj kamen dolazi u širokom spektru boja i dezena, što ga čini potpuno prilagodljivim bilo kom prostoru.

Zbog svoje izdržljivosti našao je veliku primenu u arhitekturi, građevinarstvu, izgradnji mostova, u izradi spomenika. Zbog izuzetnih dekorativnih svojstava polirani graniti se takođe mogu koristiti u izradi stepeništa, podnih i zidnih obloga. U dvorištima se granit koristi kao ukrasni element, za popločavanje površina i staza kroz parkove i vrtove. Koristi se i za oblaganje prozora i okapnica na ogradnim zidovima terasa. Daju vrlo dobar estetski izgled jer ih ima u različitim tonovima boja i odlicno se uklapaju sa aluminijumskom stolarijom. Mogu biti od mermera ili granita. Preporučuje se granit jer je manje porozan od mermera.

granit
mermer
Greenland Stone
travertin

Slične vesti

Most

Najnovije

Népszerű

Najčitanije

Preminuo Tibor Sarapka

Vest o smrti jednog od najznačajnijih mađarskih vajara u Vojvodini objavilo je Dečje pozorište u Subotici. Tibor Sarapka imao je 57 godina.