Ugrás a tartalomra
Légzőszervek
Pannon RTV/illusztráció

Grip: bolje sprečiti, nego lečiti

2019-10-10
21:02
Forrás
RTV Pannon
Od sredine oktobra biće dostupne vakcine protiv gripa – objavio je Zavod za javno zdravlje „Batut".

Zavod je ove godine naručio 50 hiljada više vakcina, i prema procenama biće ih dovoljno za sve zainteresovane.

Svi bi trebali da prime vakcinu protiv gripa – sugerišu stručnjaci. U prvom redu, kod hroničnih bolesnika su najviši rizici za pojavu komplikacije, a gripa nosi rizike i kod osoba prekomerne težine i kod trudnica. Osim toga, potrebno je zaštiti i decu koja su astmatična. Među penzionerima mnogo je onih koji pate od neke hronične bolesti. Milorad Latinović ima problema sa srcem i bolestima krvotoka: „U poslednjih 10 do 15 godina redovno primim vakcinu protiv gripa. Utiče, ima rezultata, jer nakon uzimanja vakcine, miran sam čitave godine. Ne prehlađujem se, nemam temperaturu."

Vakcina se spravlja od oslabljenog ili umrtvljenog patogena, i  sadrži delove ili cela  antitela. Cilj vakcinisanja je da se poveća otpornost organizma. Primanjem vakcine u organizmu se stvara odbrana u susretu sa bolešću. „Stariji od 65 godina kao i deca mogu o trošku države, besplatno da prime vakcinu. Preporučuje se da je uzmu i oni slabog imuniteta i hronični bolesnici. Preporučujem je i mladima, jer ona znači zaštitu. Bolje je sprečiti, nego lečiti" kaže dr Mohamed Badawi, lekar.

Védőoltás

Ovogodišnju javnu nabavku za vakcine ove godine dobio je beogradski „Torlak", koji do 15. oktobra treba da isporuči 289.800 vakcina iz ugovora. Ovogodišnja vakcina Vaxigrip-Tetra  pruža zaštitu od četiri osnovna virusa grupa.

grip
vakcina
Zavod za javno zdravlje „Batut"

Slične vesti

Most

20:10

Reménysugár a hajnani gibbonoknak

A világ legritkább főemlősfaja, a hajnani gibbon egy hímét és egy nőstényét fedezték fel, a pár új reményt jelent a világ legveszélyeztetettebb főemlősfajának fennmaradására - írta a BBC hírportálja.

Najnovije

18:29, Frissítve: 18:40

Gradi se i doteruje Martonoš

U poslednje vreme u Martonošu su ostvarene brojne investicije. Obnovljena je fasada zgrade mesne zajednice, na katoličkom groblju je izgrađena staza, a više puteva presvučeno asfaltom.

Népszerű

Najčitanije