Ugrás a tartalomra
Légzőszervek
Pannon RTV

Grip: bolje sprečiti, nego lečiti

2019-10-10
21:02
Forrás
RTV Pannon
Od sredine oktobra biće dostupne vakcine protiv gripa – objavio je Zavod za javno zdravlje „Batut".

Zavod je ove godine naručio 50 hiljada više vakcina, i prema procenama biće ih dovoljno za sve zainteresovane.

Svi bi trebali da prime vakcinu protiv gripa – sugerišu stručnjaci. U prvom redu, kod hroničnih bolesnika su najviši rizici za pojavu komplikacije, a gripa nosi rizike i kod osoba prekomerne težine i kod trudnica. Osim toga, potrebno je zaštiti i decu koja su astmatična. Među penzionerima mnogo je onih koji pate od neke hronične bolesti. Milorad Latinović ima problema sa srcem i bolestima krvotoka: „U poslednjih 10 do 15 godina redovno primim vakcinu protiv gripa. Utiče, ima rezultata, jer nakon uzimanja vakcine, miran sam čitave godine. Ne prehlađujem se, nemam temperaturu."

Vakcina se spravlja od oslabljenog ili umrtvljenog patogena, i  sadrži delove ili cela  antitela. Cilj vakcinisanja je da se poveća otpornost organizma. Primanjem vakcine u organizmu se stvara odbrana u susretu sa bolešću. „Stariji od 65 godina kao i deca mogu o trošku države, besplatno da prime vakcinu. Preporučuje se da je uzmu i oni slabog imuniteta i hronični bolesnici. Preporučujem je i mladima, jer ona znači zaštitu. Bolje je sprečiti, nego lečiti" kaže dr Mohamed Badawi, lekar.

Védőoltás

Ovogodišnju javnu nabavku za vakcine ove godine dobio je beogradski „Torlak", koji do 15. oktobra treba da isporuči 289.800 vakcina iz ugovora. Ovogodišnja vakcina Vaxigrip-Tetra  pruža zaštitu od četiri osnovna virusa grupa.

grip
vakcina
Zavod za javno zdravlje „Batut"

Slične vesti

Najnovije

21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.

Komemoracija u Beogradu

U zasebnoj parceli Novog groblja u Beogradu, kod spomenika vojnicima Austro-Ugarske monarhije u utorak održan komemorativni skup.