Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Groblja se uređuju, sve veća ponuda cveća na pijacama

2019-10-13
16:15
2019-10-13
18:30
Forrás
Pannon RTV
Na subotičkim pijacama pojavile su se raznobojne hrizanteme u saksiji. Do praznika Svi sveti i Dana mrtvih je ostalo manje od tri nedelje i sve više ljudi počinje uređivati grobnice.

U nedelju, po lepom vremenu, mnogi su posetili groblja kako bi uredili grobnice svojih voljenih. Edit Laslo čistila je grob pokojnog muža koji je preminuo prošle godine. Živeli su u srećnom braku 55 godina. Cele godine redovno posećuje njegov grob, ali sada kako se praznici približavaju, sređuje i grobnice pokojnih rođaka. “Moraju se grobnice uređivati, normalno je da dolazimo. Često me isprati moj unuk, jer kažu da ovo Bajsko groblje nije tako bezbedno i nikad ne smem sama dolaziti. Imam 74 godina i ne žele da sama dolazim.”

Velik broj sveže posađenog cveća se može videti na subotičkom Bajskom groblju, na prijatnom jesenjem suncu se svuda širi miris cveća. Oseća se približavanje Dana mrtvih i Svih svetih.

U nedelju prepodne bila je velika gužva na kvantaškoj pijaci u Subotici. Proizvođači cveća doneli su svoju robu, kupci su mogli birati gotovo sve moguće veličine i boje hrizantema u saksiji. Magdolna Šimoković uvek u ovo doba nabavlja cveće za groblje i dodaje da treba iskoristiti lepo vreme da se urede grobnice pre praznika.

Proizvođač cveća Janoš Sadović kaže da navala kupovine tek počinje i uvek proda jako puno hrizentema. Rane sorte su uveliko procvetale. Kaže da je bela i bordo boja najtraženija, zato hrizanteme u žutoj, braon i ljubičastoj boji manje proizvodi.

U zavisnosti od veličine, cena hrizanteme u saksiji se kreće 100, 150 i 200 dinara.

groblje
cveće
pijaca
ponuda

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije