Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Groblja u svečanom ruhu

2021.10.25
17:13
2021.10.26
16:47
Forrás
Pannon RTV
Prvi novembar je praznik Svi sveti, a dan kasnije, 2. novembar je Dan mrtvih. Tada se ukrašavaju večna počivališta, sveće osvetljavaju nadgrobne bašte, i mnogi se prisećaju svojih najmilijih koji više nisu živi.

Mnogi na Senćansko groblje u Subotici dolaze već nedelju pre Svi svetih i Dana mrtvih, i to sa grabljama, malom motikom i metlom, kako bi očistili grobna mesta svojih najmilijih. Neki su na grobove već postavili i cveće i sveće. Za nedelju dana svi žele da na dostojan način odaju počast svojim najmilijima koji više nisu među živima.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

U ponedeljak je i vreme pogodovalo svima koji su došli na groblje da srede grobna mesta.

„Sada je veoma bolno prisećati se, jer smo nedavno izgubili svoje najmilije, ali izašli smo da malo pometemo i da donesemo sveže cveće. Dolazimo i na Svi svete."

„Predhodne nedelje uvek proveravamo da li je sve u redu, a onda kasnije donosimo cveće i sveće."

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Najveću prodaju vlasnici cvećara u Subotici očekuju za predstojeći vikend. Hrizanteme su u ovom periodu najpopularnije.

Ljubica Pletl, vlasnica cvećare: „Najveće su 350 dinara, 300 dinara, 200-250, tako se kreću cene. U saksijama su od 200 do 600 dinara."

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Cveće i sveće se mogu kupiti i u neposrednoj blizini groblja.

Dragan Mihajlović, prodavac: „Sveće se kreću od 20 do 350 dinara. Cveće će biti 80 i 350. Po komadu i u saksiji. Ima manjih, u tri boje, 4-5 vrsta."

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Za Svi svete i Dan mrtvih vezuju se različiti verski sadržaji, rekao je župnik Ferenc Fazekaš. Dok je Dan Svi svetih radostan praznik, kada prema katoličkoj verskoj praksi mislimo na svece koji su dostigli carstvo nebesko, na Dan mrtvih se sećamo naših preminulih rođaka: „Sa jedne strane imamo u sebi jednu tugu, što oni koje smo voleli više nisu među nama. Sa druge strane, mi se sa poverenjem molimo za njih, za njihovo večno spasenje. Oni su u Božijim rukama, ne znamo njihovu konačnu sudbinu, pa su zbog toga potrebne naše molitve, da što pre stignu pred Gospoda. Zbog toga je važna i duhovna dimenzija ovih dana."

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Župnik je dodao da je molitva najbolja veza sa našim najmilijima koji više nisu živi, i koji će u našim mislima zauvek ostati sa nama.

groblje
svi sveti
Svi svete
Dan mrtvih

Najnovije

15:04, Frissítve: 15:10

Proširenje, ključ budućnosti?

Politika proširenja Evropske unije, priključenje zemalja zapadnog Balkana, kao i rešavanje problema migracije, bile su teme konferencije „Proširenje, ključ budućnosti?" održane u Budimpešti.

Najčitanije