Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Grožđe sazreva, loza se savija

2021.08.19
16:21
2021.08.19
16:33
Forrás
Pannon RTV
Ove godine grožđe sazreva dve nedelje kasnije. Prema mišljenju proizvođača iz Horgoša, berba još nije moguća. Kažu da suša nije bila problem, jer nju biljka podnosi, ali je zbog hladnijeg vremena tokom proleća vegetacija počela kasnije nego inače.

Plava frankovka, merlo, kabernet. To su neke sorte grožđa koje se mogu pronaći na plantaži Nandora Biroa. Od njih će se praviti vino. Ovaj vinogradar iz Horgoša se ne žali na kvalitet grožđa, jer, kako kaže, to neće biti problem. Problem je količina, rodiće manje nego prošle godine. To će zavisiti od vremenskih prilika u septembru - rekao je ovaj vinar.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Nandor Biro, vinogradar, Horgoš: „Trenutno su zrna grožđa prilično sitna, ali to znači da će u njima biti dovoljno šećera, jer je lišće veoma zdravo. Mi ga čak više nećemo ni orezivati, jer će ove mlade grane koje sada rastu na njoj, one će pretvoriti sunčevu svetlost u šećer, jer su listovi sada veoma zdravi. Nadam se da će tako i ostati. Zavisi od septembra, ako bude kišno vreme, zrna mogu da nabubre, ali tada će u njima biti manje šećera. Nećemo imati puno sreće ni ovako, ni onako."

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Mora se voditi računa o bolestima i štetočinama. Grožđe se obično više ne prska posle 20. avgusta, ali ako u septembru bude padavina, onda će morati - kažu proizvođači.

Karolj Farkaš obrađuje dva hektara vinograda. Kako je rekao, koreni ovih vinovih loza mogu biti na dubini od čak 15 metara, tako da im je nedostatak padavina manje štetio, ali on očekuje pad prinosa od oko 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Karolj Farkaš, vinogradar, Horgoš: „Grožđe je donekle prevazišlo nedostatak padavina, iako sada vrućina već počinje da ga sustiže, ali grožđe voli vrućinu i tako raste. Polako je počelo tokom proleća, ali se onda vrućina sustigla."

Poljoprivrednici u Horgošu imaju veći problem sa divljim životinjama koje pogrickaju vinovu lozu. Ne postoji posebna odbrana ni protiv osa, i njih ima mnogo u vinogradima. Žale se i na migrante. U ovom pograničnom naselju često beru još poluzreo plod i kasnije ga razbacuju.

grožđe
S

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.