Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Gut Šabesi! – koncert u subotičkoj Sinagogi

2021.10.11
13:22
Forrás
Pannon RTV
Publika je imala prilike da čuje koncert na kojem su nastupili pevači Judit Klajn, Balaž Felegi, Gergelj Nogradi kao i Krištof Pancel na orguljama i klaviru.

Ovim koncertom otpočela je i serija programa u okviru Jesenjeg festivala jevrejske kulture. U nedelju uveče publika je imala prilike da čuje koncert pod nazivom „Gut Šabesi!". Jevrejska opština u Subotici je ove godine, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju, obezbedila manji broj besplatnih ulaznica za zainteresovane.

U nedelju uveče publika je imala prilike da čuje koncert pod nazivom „Gut Šabesi!"na kojem su nastupili pevači Judit Klajn, Balaž Felegi i Gergelj Nogradi, kao i Krištof Pancel na orguljama i klaviru. Brojni su oni koji već godinama prate rad ovih umetnika.

Pannon RTV/Raffai Csaba

„Odavno ih pratim i slušam. On je jedan izuzetan mađarski kantor koji je poznat širom sveta" kaže Ruža Lazović iz Subotice.

„Koncert mi se jako dopao. Svidelo mi se što je program raznovrstan, bilo je klasičnih komada, ali i filmske muzike" kaže Maja Nađ Bata iz Subotice.

Pannon RTV/Raffai Csaba

Džošua Štajnfeld, predsednik Jevrejske opštine u Subotici kaže da iako je jevrejska zajednice u gradu na severu Bačke mala, svake godine nastoje da Subotičanima podare nezaboravan koncert kantora. Zbog epidemiološke situacije, Sinagogu, u kojoj ima 1.200 mesta, ispunili su samo do polovine: „Možemo da podelimo samo 600 karata, i ja zbog toga jako žalim, jer smo zaslužili i verujem da bi svako ko bi došao uživao u koncertu. Nije potrebno biti vernik, potrebno je samo osetiti duh vrhunske kulture."

Pannon RTV/Raffai Csaba

Sa velikom radošću kao gost već drugi put na Jesenji festival jevrejske kulture na koncert kantora dolazi i Judit Klajn, pevačica iz Budimpešte. Kaže da su koncert sa muzičkim kolegama sačinili od pesama i molitvi posvećenih praznovanju subote i šabata, kao i jevrejske narodne muzike i svetskih muzičkih ostvarenja. „One su vezane za događaje, posebno pesme na jidišu, ali i sve druge koje su se čule, koje sam pevala i ja i momci. Istine radi, numere kantora, arije iz opera i moja nešto univerzalnija muzika sve su mi jako bliske pesme i ni jednu ne bih mogla da izdvojim, i verovatno samo sa ovim programom sam mogla najbolje da se identifikujem" rekla je Judit Klajn, operska pevačica iz Budimpešte.

Pannon RTV/Raffai Csaba

Organizatori su za svaki dan pripremili zanimljive programe. U sredu, 13. oktobra Arpad Pap, etnolog održaće predavanje u Gradskom muzeju, u četvrtak će Tibor Apro, graditelj orgulja govoriti u Svečanoj sali Jevrejske opštine. Za koncerte i pozorišnu predstavu karte se mogu rezervisati u prostorijama Jevrejske opštine u Subotici, u ulici Dimitrija Tucovića.

Gut Šabesi!
koncerti
Sinagoga
Subotica

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.