Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Gužva na bačkotopolskoj pijaci

2019-04-20
17:31
Forrás
Pannon RTV
Šunka, kobasice, jaja, ren – obavezni su na uskršnjoj trpezi u svakoj kući.

Na pijaci u Bačkoj Topoli danas je velika gužva, mnogi kupuju neophodne namirnice za svečanu trpezu i uskršnju đakoniju za decu.

Pleteni kolač, kuvana šunka i kobasica – to je tradicionalni uskršnji meni, kaže Ildiko Molnar Gabor: “Sad kupujem kobasicu, neće biti izostavljeni ni jaja i ren. Mi jako volimo mlečne proizvode, još ću kupiti mladi i tvrdi sir, takođe i svež zeleniš.”

U mesari je veliki promet, cena šunke, kobasice i butkice se kreće 500-550 dinara po kilogramu. Za Usrkrs se najviše  traži barena šunka, dimljena butkica i sušena kobasica, mnogi kupuju i govedinu za gulaš, kaže mesar Laslo Šinkovič iz Malog Iđoša.

Na pijaci je velika ponuda svežeg rena i onog začinjenog u tegli, a potražnja oko Uskrsa je još veća. Ilona Šomođi je došla čak iz Hajdukova, sa velikim uspehom prodaje ren pripremljen po starom, porodičnom receptu.

Na najveću radost dece, ogromna je ponuda čokoladnih figurica u obliku jajeta i zeke. U većini domova obavezna su dekoracija u zečjem gnezdu. “U gnezdu su obavezne čokolade, zeke od čokolade i slatkiši, pored toga ćerka dobija rolere a najmlađi član porodice hodalicu, kaže Hela Bačić iz Bajše.

Praznik je dobra prilika da se porodica okupi oko svečane trpeze i zajedno slavi u veselju.

Bačka Topola
pijaca

Slične vesti

Najnovije

20:28

Teranje zime u Padeju

Veštice, mačke, Zoro, čak i Spajdermen priključili su teranju zime u nedelju. Mađarski kulturni klub "Takatš Rafael" organizovao je karnevalsku povorku, maškare sa kojom tradicionalno dočekuju proleće
15:33, Frissítve: 19:59

Poznati glasovi u Zenti

Mali broj budimpeštanskih pozorišta može se pohvaliti sa toliko poznatih sinhronih glasova, kao što je to slučaj sa Novim pozorištem. Njihova predstava "Ljudi glasovi" govori o toj profesiji.
16:47, Frissítve: 19:59

Festival kobasica u Belom Blatu

U banatskom selu je održan VII. Festival kobasica, koji je od jedne inicijative za oživljavanja tradicije svinjokolja, prerastao u jednu od najmasovnijih manifestacija u regionu.

Najčitanije

U Vojvodini prijavljena epidemija gripa

Od sutra do 21. februara obustava rada školskih i predškolskih ustanova a u Vojvodini zbog epidemije gripa - objavila je vest Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje na svom internet portalu.

Prisustvo migranata izaziva strah u Kanjiži

U Kanjiži je održan građanski forum u vezi sa migrantskom krizom. Meštani su razgovarali sa čelnim ljudima opštine i tom prilikom su sa njima podelili svoju zabrinutost zbog prisustva migranta.