Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Gužva na bačkotopolskoj pijaci

2019-04-20
17:31
Forrás
Pannon RTV
Šunka, kobasice, jaja, ren – obavezni su na uskršnjoj trpezi u svakoj kući.

Na pijaci u Bačkoj Topoli danas je velika gužva, mnogi kupuju neophodne namirnice za svečanu trpezu i uskršnju đakoniju za decu.

Pleteni kolač, kuvana šunka i kobasica – to je tradicionalni uskršnji meni, kaže Ildiko Molnar Gabor: “Sad kupujem kobasicu, neće biti izostavljeni ni jaja i ren. Mi jako volimo mlečne proizvode, još ću kupiti mladi i tvrdi sir, takođe i svež zeleniš.”

U mesari je veliki promet, cena šunke, kobasice i butkice se kreće 500-550 dinara po kilogramu. Za Usrkrs se najviše  traži barena šunka, dimljena butkica i sušena kobasica, mnogi kupuju i govedinu za gulaš, kaže mesar Laslo Šinkovič iz Malog Iđoša.

Na pijaci je velika ponuda svežeg rena i onog začinjenog u tegli, a potražnja oko Uskrsa je još veća. Ilona Šomođi je došla čak iz Hajdukova, sa velikim uspehom prodaje ren pripremljen po starom, porodičnom receptu.

Na najveću radost dece, ogromna je ponuda čokoladnih figurica u obliku jajeta i zeke. U većini domova obavezna su dekoracija u zečjem gnezdu. “U gnezdu su obavezne čokolade, zeke od čokolade i slatkiši, pored toga ćerka dobija rolere a najmlađi član porodice hodalicu, kaže Hela Bačić iz Bajše.

Praznik je dobra prilika da se porodica okupi oko svečane trpeze i zajedno slavi u veselju.

Bačka Topola
pijaca

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Ovo su simptomi koronavirusa

Simptomi zaraze koronavirusom Covid-19 u početku podsećaju na prehladu. To podrazumeva visoku temperaturu, bol u grlu, kijanje, kašalj i otežano disanje, slabost.