Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Hleb Mađara: Donacije stižu na odredište

2019-10-31
13:38
Forrás
Pannon RTV
Širom Vojvodine započela je distribucija brašna sakupljenog u okviru programa Hleb Mađara.

Od oko 18 tona pšenice, u mlinu Boršoš kod Ade dobijeno je blizu 11 tona brašna. Kamion je u Kanjižu stigao u četvrtak ujutro sa više od dve tone brašna. Ove godine brašno je dobilo 60 porodica iz opštine. Porodica Kornelije Varge Nađ donaciju je dobila i prošle godine, a i ove su je rado prihvatili. Majka kaže: „Imam sinove i oni su veoma aktivni u kuhinji. Pečemo sve, kolače, hleb, razne pogače, tako da su moji sinovi aktivni u kuhinji. To je sjajno iskustvo, da u kuhinji zajedno radimo svakakve stvari. Mi sve potrošimo, ali to je tako u velikoj porodici."

Porodica Tinde Liptak je donaciju dobila preko lokalnog udruženja velikih porodica. Njena majka kaže im podrška dobro dođe, naime postal su bogatiji za 25 kilograma brašna. Dodala je: "To nam je zaista neophodno, jer dolaze praznici, a u petočlanoj porodici se koristi puno brašna, ali i drugih namirnica.Ovo nam je pomoć da lakše možemo da obezbedimo sve za decu, ali i za nas."

Pored lokalnog udruženja velikih porodica, donaciju brašna dobio je i Opštinski centar za pružanje socijalne zaštite u Kanjiži. Program u okviru kojeg je sakupljena  pšenica kod nas je organizovao Savez poljoprivrednih udruženja Vojvodine. Predsednik Mikloš Nađ je istakao da zahvaljujući donacijama svake godine mogu da poklone malo više. Rekao je: "Ovogodišnju donaciju obezbedilo je 370-380 proizvođača. Od svakog smo tražili samo malu količinu, jedan džak pšenice, i dobili smo. Želim da se zahvalim proizvođačima na donaciji. Naš slogan, ono što smo u početku istakli na zastavi, da dečiji osmeh vredi više nego sav novac,preko ove donacije dolazi do punog izražaja."

Ove godine donacija u vidu brašna će biti dostavljena u 20 udruženja koja se bave decom, u đačke domove i ustanove u onim delovima Vojvodine gde Mađari žive u manjem broju.

Hleb Mađara

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.