Ugrás a tartalomra
MTI/Koszticsák Szilárd

Hodočasnici na proštenju u Čikšomlju

2019-06-08
18:20
2019-06-08
21:06
Forrás
Pannon RTV
Više hiljada učesnika se okupilo na tradicionalnom hodočašću u Čikšomlju, za praznik Silaska Svetog Duha. Svetu misu je celebrirao Jožef Čaba Pal, biskup županije Temišvar.

Deo hodočasnika iz Mađarske je i ove godine na svetište stigao vozom, neki su stigli čak iz Sjedinjenih Američkih Država.

Republiku Mađarsku su na crkvenom skupu predstavljali predsednik Janoš Ader i zamenik premijera Žolt Šemjen.

Posle nedelju dana, Marijino svetište na obroncima među planina Malog i Velikog Šomlja u Čikšomlju ponovo je čekalo posetioce. Uprkos kiši, hodočasnici iz svih krajeva Karpatkog basena su popunili široko prostranstvo oko trostrukog oltara.

Okupljene vernike je pre svete mise pozdravio Đerđ Jakubinji, nadbiskup iz Alba Julije i podsetio se posete pape pre nedelju dana: “Jedinstven i prvi slučaj u istoriji da su ga pustili ovde, da zajedno slavi i održi misu sa dvojnom manjinom, sekeljskim Mađarima koji žive u verskoj i nacionalnoj manjini. Znao je među koga dolazi i baš zato mu se veoma dopala ova manifestacija.”

Svetu misu je celebrirao Jožef Čaba Pal, biskup županije Temišvar. U svojoj propovedi je rekao da svake godine dolazimo na svetište Marijino, Gospe svih Mađara kao njena deca i bilo bi važno da se držimo njenih reči u svako doba. Naglasio je jedinstvo koje daje moć zajednici, mađarskom narodu.

“Ispunite moju radost istom željom. Neka bude ista ljubav u vama, težite za istim kao jedan – stoji u poslanici svetog apostola Pavla Filipljanima “ rekao je biskup.

Županijski biskup je dodao kako treba da se okrenemo jedni drugima, da naučimo da se pomažemo, cenimo, Marijina deca uvek se drže zajedno. On je takođe spomenuo incident u Uzvolđu, koji je nazvao žalosnim. Naglasio je da ne treba da nas pokreću strasti već treba sačuvati svoje hrišćansko i ljudsko dostojanstvo.

Nakon propovedanja, misa je nastavljenja zajedničkom molitvom, preobrazbom i svetim pričešćem.

hodočasnici
Čikšomljo
Proštenje

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Jaka kiša i grad u Subotici

Oko 14 časova nebo se otvorilo nad Suboticom. Jak pljusak praćen gradom i olujnim vetrom trajao je oko pola sata.

Obilne kiše u ponedeljak

Hladni front sa kišama i pljuskovima na naše područje stiže u ponedeljak. Meteorolozi kažu da tokom dana treba računati na mestimične obilne padavine.