Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Horgoš: Sećanje na Belu Bartok

2018.08.26
21:44
Forrás
Pannon RTV
U Vili sat nadomak Horgoša u subotu je upriličen svečani program “Bela Bartok u Horgošu”.

U programu su učestvovali solisti i sekcije KUD “Bela Bartok” iz Horgoša. Bela Bartok je krajem avgusta 1906. godine više dana boravio u Horgošu prikupljajući lokalne narodne pesme. Zahvaljujući tome Horgoš je ove godine dobio nagradu “Naselje – čist izvor”.

Svečani program u Vili sat se održava treći put. “Ponosni smo i osećamo da svake godine moramo održati ovo sećanje i prenositi ga mladima, da bi oni iz okolnih naselja videli i čuli šta se to nekada dešavalo”, rekao je Robert Šorš, predsednik saveta MZ Horgoš.

Od najmlađih pevača i plesača narodne muzike do ženskog hora, svi su u nekoj formi predstavljali zbirku narodnih pesama Bele Bartoka. U okviru svečanosti položen je venac na spomen ploču koja se nalazi na zidu vile.

“Nama ovaj datum puno znači i kad god možemo, setimo se kolekcije horgoških narodnih pesama Bartoka. Upravo ono što je ovde u ovom vinogradu radio, koji je u ono vreme bilo veliko zemljište od deset jutara. Od devojaka koje su tu radile, prikupio je oko 40 pesama”, kaže Đerđ Halas, predsednik Udruženja građana Vila sat.

Događaj je realizovan u organizaciji Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara, Udruženja građana Vila sat i MZ Horgoš.

Horgos
Bela Bartok

Najnovije

11:51, Frissítve: 16:59

Dani Debeljače

Ovog vikenda se održavaju “Dani Debeljače” u ovom južnobanatskom naselju. Članovi Mađarskog kulturno-umetničkog centra Debeljača u petak su u centru sela delili tradicionalni fontoš (važan) kolač, a potom su održali bogat kulturni program.
09:49, Frissítve: 16:09

U Beogradu kvadrat stana više od 3000 evra

Tržište nekretnina u Beogradu se naizgled stabilizuje, cene ne rastu, ali ni ne padaju. U glavnom gradu Srbije su najskuplji stanovi u centru, a najjeftiniji na periferiji. Drugačija je situacija kada su u pitanju zakupnine.

Najčitanije

Osvećenje berbe u Horgošu

Osvećena je berba u Horgošu u crkvi Snežne Gospe. Manifestacija je jedan od nastarijih i sa najvećom tradicijom od pratećih programa Berbanskih dana.