Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

I dalje je mnogo migranata u naseljima severnog Banata

2020-02-13
19:27
2020-02-13
19:40
Forrás
Pannon RTV
U Majdanu, Rabi i Banatskom Aranđelovu stalne su patrole policije Srbije, ali u selima je toliko migranata da se i policija teško nosi sa zadacima koji su joj zadati.

Meštani kažu da je proteklih dana situacija nešto bolja, ali je i dalje daleko od nekada uobičajenog mira.

U Majdanu, Rabi i Banatskom Aranđelovu migranti su se uselili u gotovo sve nenastanjene kuće. U objektu koji se vidi iza mene pale vatru u jednoj od soba. Dim izlazi kroz propao krov.

Po ulasku u kuću, našu ekipu dočekala je ne samo vatra koja je još gorela, nego i napuštene stvari migranata. Madraci, ćebad, sve ono što je potrebno migrantima da izdrže hladne dane. Policija stalno nastoji da ih iseli iz zgrada. Međutim, migranti se ne udaljavaju, nastavljaju da  se kreću po seoskim ulicama u severnom Banatu. Pri tome, nije ih malo.

Naša ekipa razgovarala je sa članovima jedne pakistanske grupe koja danima pokušava da pređe kod tromeđe Srbije, Mađarske i Rumunije: „Do sada sam sedam puta pokušao da prebegnem, ali kao što i vi znate, jako je teško preći granicu. Policija nas uhvati, ima kada rumunski, ima kada mađarski policajci i vrate nas u Srbiju."

U napuštenim kućama migranti se osećaju kao kod kuće i na ulicama se stalno pojavljuju veće ili manje grupe. Jovan Torbica, stanovnik Banatskog Aranđelova kaže da nije policija u mestu, onda bi još više migranata stizalo u okolinu nego što ih ima sada: „Trenutno je malo bolje od kako je reagovao Balint Pastor u Skupštini. Policija redovno dolazi da radi svoj posao, treba ipak da se zaštiti i građanstvo i njihova imovina."

Jožef Abraham koji živi u Majdanu smatra da migranti gotovo da kupuju više hleba u prodavnicama, nego meštani: „U radnji naruče 60 i 80 vekni, i to uveče odnesu. Tu su, ali uzalud su tu policajci. Imaju i oni posla."

Stanovnici Majdana i Rabe nedavno su zbog migranta krenuli u prikupljanje potpisa. Inicijator peticije bila je Ela Đemant. Po njenim rečima svi koji su zatekli kod kuće potpisali su inicijativu: „Želimo njome da postignemo da živimo bezbedno, jer je mnogo migranata u selu, i u Majdanu i u Rabi. Ima mnogo starih i samačkih domaćinstava. Bojali smo se da izađemo na ulicu. Ne znamo šta hoće, to je problem i bojimo ih se, da će nastati neka nevolja."

Potpisanu peticiju organizatori su predali predsedniku opštine Novi Kneževac, načelniku policije u Novom Kneževcu i predsednik DPVM kao bi je prosledili do nadležnih u pokrajinskoj skupštini.

Banat
migrant
Majdan
Rabe
Banatsko Aranđelovo

Slične vesti

Najnovije

20:45

I dalje pada vrednost forinte

Valuta Mađarske nikada nikada nije bila ovako slaba u odnosu na evro na kursnim listama. Jutros je jedan evro vredeo 361,7 forinti, a u 11 časova je valuta dodatno oslabila na 365 forinti.

Najčitanije

Ovo su simptomi koronavirusa

Simptomi zaraze koronavirusom Covid-19 u početku podsećaju na prehladu. To podrazumeva visoku temperaturu, bol u grlu, kijanje, kašalj i otežano disanje, slabost.