Ugrás a tartalomra

I dalje mnogo migranata u Šidu

2017.06.23
18:17
Poslednjih nekoliko dana vlasti su više od sto migranata smestile u Šid
Poslednjih nekoliko dana vlasti su više od sto migranata smestile u Šid. Prema nezvaničnim informacijama, migrante koji nisu želeli da se registruju autobusima su vratili u Preševo. Uprkos tome što su se ovakve akcije više puta ponavaljale proteklih meseci u Sremu, ilegalni migranti se i dalje pojavljuju, i zadaju brige stanovnicima Šida jer ne žele da se prijave u prihvatni centar. Oni koji se registruju, pak, mesecima moraju da čekaju da nastave put ka zapadnoj Evropi. Jedna Avganistanka za našu televiziju objašnjava da se u prihvatnom centru u Adaševcima nalazi sedam meseci, i da je želela sa porodicom da stigne u Nemačku, ali nakon što su joj supruga i decu vratili iz Nemačke u Hrvatsku, promenili su odluku i žele da idu u Francusku. Niko od migranata ne želi da se vrati u svoju domovinu, pošto su njihove države nebezbedne. migranssid2 U Adaševcima se trenutno nalazi oko 800 migranata, svi su registrovani i tvrde da svi žele legalnim putem da uđu u Evropsku uniju. Nadaju se da će Hrvatska otvoriti svoje granice, ili da će Mađarska povećati broj onih koje propušta na granici. Migranti koji su se registrovani imaju iskaznicu sa kojom mogu da izađu iz prihvatnog centra i svugde da dokažu da se legalno nalaze u Srbiji. Za ovakav dokumenat prvo moraju da traže status migranta. Đorđe Radović, saradnik Komesarijata za izbeglice objašnajva da se na tom dokuemntu nalazi njihovo ime, godina rođenja i država porekla. U slučajevima kada pred sobom imaju ilegalnog migranta o kojem ništa ne znaju, policija ga zadržava, i pokušava da utvrdi njihov identitet. Nadležni  nastoje da preduzmu sve korake kako bi regulisali boravak migranata, ali to nije lak zadatak s obzirom na stalno pristizanje novih lica.
sid
prihvatni centar
migranti

Najnovije

15:10, Frissítve: 15:20

Centar znanja holističke medicine

U okviru projekta NATURAL HEALTH - Za zdravlje kroz zaštitu prirodnog nasleđa
formiran je Centar znanja. Centar znanja je dvojezična studija koja karakteriše trenutno stanje pogođenih područja u oblasti holističke medicine.
14:48, Frissítve: 16:49

Migranti ne odustaju

Brojni migranti u okolini Horgoša i dalje su uporni i po svaku cenu žele da stignu do Evropske unije. Meštani strahuju da će se sa dolaskom hladnog vremena migranti naseliti gde god je moguće.
17:13, Frissítve: 16:47

Groblja u svečanom ruhu

Prvi novembar je praznik Svi sveti, a dan kasnije, 2. novembar je Dan mrtvih. Tada se ukrašavaju večna počivališta, sveće osvetljavaju nadgrobne bašte, i mnogi se prisećaju svojih najmilijih koji više nisu živi.
16:15

Kovid propusnice u praksi

Tokom vikenda je trajao probni rok u vezi sa kovid propusnicama, pa inspektori tada još nisu kažnjavali, ali su zato upozoravali sve one koji su učestvovali u žurkama.

Najčitanije

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.