Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bartók Zsófia

I Kanjiža u znaku kukuruza

2019-10-12
18:22
Forrás
RTV Pannon
Sve je bilo posvećeno kukuruzu u Malom parku u Kanjiži gde je po 14-ti put organizovan Festival kukuruza.

Održan je i vašar rukotvorina, igrale su se narodne dečije igre, takmičenje u pečenju gerhe (kuruzno brašno pomešano sa mlekom), a preko 400 muzičara i folkloraca pokazalo je svoje umeće publici u Kanjiži.

Muzičkim i plesnim pozivom, kao i povorkom otpočeo je drugi dan 14. Festivala kukuruza u Kanjiži. Nakon zvaničnog otvaranja manifestacije, scena je priprala deci koja su se takmičila u deset narodnih igara. Gradili su kule od kukuruza, krunili kukuruz, ali bilo je i onih koji su pekli kukuruz. „Najviše mi se dopalo gađanje u košaru, ali učestvovala sam i u branju i naravno, i probaću kukuruz" kaže Adel Guljaš, koja svake godine dolazi na festival.

Osim raznovrsnog progama za decu, bilo je i kuvanog kukuruza, organizovan je i prodajni vašar kao i kulturni program. Plesno društvo „Tisa" oživelo je ovu manifestaciju sa ciljem da meštani upoznaju stara vremena, odnosno da vide aktivnosti i igre koje su vezane za kukuruz. „Postoje berbanski dani, festivali belog luka i paprike. Mi smo se opredelili za kukuruz, jer je to nama najbliže. Nastojimo da očuvamo običaje koji su nekada bili deo svakodnevice. Deca danas ne krune kukuruz, ne izbiraju loše seme kukuruza, i na tome smo zasnovali naša takmičenja u veštini" kaže Judit Mikuška, organizatorka.

Tokom tri dana manifestacije preko 400 muzičara i fokloraca dobilo je priliku da se predstavi publici.

kukuruz
Kanjiža
festival

Slične vesti

Najnovije

13:12, Frissítve: 18:08

Jezik, društvo i um

Niz konferencija o jeziku koju je 1992. godine pokrenuo odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proširio se na čitav region Karpatskog basena.
21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.