Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bartók Zsófia

I Kanjiža u znaku kukuruza

2019-10-12
18:22
Forrás
RTV Pannon
Sve je bilo posvećeno kukuruzu u Malom parku u Kanjiži gde je po 14-ti put organizovan Festival kukuruza.

Održan je i vašar rukotvorina, igrale su se narodne dečije igre, takmičenje u pečenju gerhe (kuruzno brašno pomešano sa mlekom), a preko 400 muzičara i folkloraca pokazalo je svoje umeće publici u Kanjiži.

Muzičkim i plesnim pozivom, kao i povorkom otpočeo je drugi dan 14. Festivala kukuruza u Kanjiži. Nakon zvaničnog otvaranja manifestacije, scena je priprala deci koja su se takmičila u deset narodnih igara. Gradili su kule od kukuruza, krunili kukuruz, ali bilo je i onih koji su pekli kukuruz. „Najviše mi se dopalo gađanje u košaru, ali učestvovala sam i u branju i naravno, i probaću kukuruz" kaže Adel Guljaš, koja svake godine dolazi na festival.

Osim raznovrsnog progama za decu, bilo je i kuvanog kukuruza, organizovan je i prodajni vašar kao i kulturni program. Plesno društvo „Tisa" oživelo je ovu manifestaciju sa ciljem da meštani upoznaju stara vremena, odnosno da vide aktivnosti i igre koje su vezane za kukuruz. „Postoje berbanski dani, festivali belog luka i paprike. Mi smo se opredelili za kukuruz, jer je to nama najbliže. Nastojimo da očuvamo običaje koji su nekada bili deo svakodnevice. Deca danas ne krune kukuruz, ne izbiraju loše seme kukuruza, i na tome smo zasnovali naša takmičenja u veštini" kaže Judit Mikuška, organizatorka.

Tokom tri dana manifestacije preko 400 muzičara i fokloraca dobilo je priliku da se predstavi publici.

kukuruz
Kanjiža
festival

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije