Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

I luk i njegova cena tera suze na oči

2023.03.26
14:37
2023.03.26
16:33
Forrás
Pannon RTV
Cena crnog luka je u prethodnim mesecima drastično porasla.

Cena kilograma luka se u prodavnicama kreće oko skoro 200 dinara po kilogramu, dok se na nekim pijacama traži i do 250-300 dinara za kilogram. Naša ekipa se za cenu luka raspitala na Subotičkoj pijaci kako bi saznali koliko novca treba da izdvoji onaj ko želi da kupi crni luk.

Oči nam štipa ne samo luk već i njegova cena, jer na pijacama vidimo ekstremno poskupljenje cene crnog luka. Umesto dosadašnje cene od 70 i 90 dinara, sada moramo da plaćamo i do 180-200 dinara po kilogramu. Prema rečima prodavaca, u budućnosti se očekuje dalje povećanje.

Luk se na Subotičkoj mlečnoj pijaci prodaje za 170-180 dinara po kilogramu.

Gusti Bačlia: „Koji dan sam hteo da kupim tri kilograma, ali kada sam video cenu odmah sam se predomislio i kupio samo kilu i po, otprilike, jer je bilo preskupo. Dakle, pre toga, poslednji put kada sam ga kupovao, bio je 70 dinara za kilogram, a sada je 180. Našao sam sitnije, ali su bile 150 dinara, ali je veoma skupo, svakim danom sve je skuplji.”

Margit Futo: „Crni luk kupujem na pijaci, ali sada je veoma, veoma skup, ne znam zašto i kako je cena porasla toliko, veoma, veoma skupo.“

Prema rečima prodavaca, zbog ekstremnog poskupljenja, većina kupaca kupuje mladi luk, ljubičasti luk, koji je sada nešto jeftiniji, ili crni luk samo u količini dovoljnog za jedno kuvanje.

Eva Čonka, prodavac: „Ranije je koštao 50-60 dinara kilogram, pa onda 80, a posle je odmah skočio na 150-160, pa 180. Kažu da ga nema. Prošlogodišnje vreme ga je baš pokvarilo, sunce i onamo na Kelebiji, gde i ja živim, proizveli su toliko crnog luka i sad ga proizvode zelenog, ali kasnije, kada su morali da beru ovu drugu sortu, nisu imali, samo jako malo, upola manje nego pre mnogo godina.”

U Srbiji je 2022. godine na više od 4.100 hektara proizvedeno 35.000 tona crnog luka, što je prosečna vrednost prethodnih godina. Prošlogodišnje vreme je umnogome doprinelo gubitku useva, što je uticalo i na cene – naglasio je Žarko Ilin, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu u intervjuu za RTS.

„Deo crnog luka koji je izvađen zbog pojave prouzrokovača bolesti nažalost je završio na deponijama, jedan deo u biogas postrojenjima i povećan izvoz pre svega na tržište Rumunije, Bugarske, Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine je još dodatno smanjilo ponudu na domaćem tržištu."

Na drastično poskupljenje uticalo je, između ostalog, smanjenje domaće površine za uzgoj luka, problemi sa rokom trajanja, prekomerni izvoz i pojava skupih uvoznih sorti na tržištu - kažu stručnjaci.

luk
crni luk
cena
poskupljenje
pijaca
Subotica

Najnovije

13:20

Mirno na severu KiM

Na severu Kosova Metohije noć je protekla mirno. Snage Kfora bile su oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, u prostorijama opštine pripadnici tzv. kosovske policije, a građani su se uglavnom razišli.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.