Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

I ove godine je konkurs za energetsku efikasnost u Senti imao veliki uspeh

2022.10.03
17:04
2022.10.03
17:21
Forrás
Pannon RTV
Konkurs za energetsku efikasnost, koji je raspisala lokalna samouprava u Senti, imao je i ove godine veliki uspeh. Prijavilo se 124 stanovnika opštine, 94 su ispunjavali kriterijume, a na kraju je podržano 46 prijavljenih. Ugovori su potpisani danas.

Rade Randović sa uspešnom prijavom na konkursu želi da reši zamenu vrata i prozora na svojoj kući. „Dobio sam 140 hiljada dinara, dakle maksimalan iznos. Biće zamenjeni svi prozori i sva vrata. Na konkurs smo se prijavili zbog energetske efikasnosti.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Konkurs, koji je odobrilo republičko Ministarstvo obuhvata zamenu vrata i prozora, gasnih kotlova, izolaciju zidova i potkrovlja, kao i postavljanje cevovoda i solarnih kolektora. Jožef Hajdu, Senta: „Prijavili smo se na konkurs zbog grejanja. I do sada smo se grejali na centralno grejanje, u suštini na drva, ali pošto je energent, što se drva tiče, dosta poskupeo i nije regulisan, uprkos tome što su nam rekli da dole Srbijašume daje za 4000 dinara, ovde je već jedan kubni metar 100 evra, pa smo mislili da treba da pređemo na gas.”

Kao i u prošlogodišnjem prvom ciklusu, konkurs je i ovoga puta imao veliki uspeh. Sebastian Stantić, član Opštinskog veća Sente zadužen za oblast privrede i turizma:  „Ove godine smo imali 124-oro prijavljenih na konkurs za energetsku efikasnost, od kojih su 94 osobe ispunjavale uslove konkursa, ali je zbog nedostatka finansija nažalost samo 46 prijavljenih dobilo sredstva na ovogodišnjem konkursu. I ove godine je najpopularnija bila zamena kotlova, odnosno stolarije, a pored toga, ove godine smo bili u mogućnosti da podržimo dve toplotne pumpe i dve investicije u sistem internog grejanja.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ukupna vrednost sadašnjih investicija iznosi više od 11 miliona dinara. Od toga, 5 miliona dinara finansiraju Opština Senta i Republika. Ostalo predsavlja sopstveno učešće građana. Rudolf Cegledi, predsednik Opštine Senta: „Nama je važno da sa ovim konkursom pomažemo stanovnicima, jer uz našu pomoć mogu značajno da poboljšaju svoje životne uslove, a druga stvar je da na ovaj način mogu ostvariti i finansijsku uštedu, jer manje moraju da troše na energiju.”

Predsednik opštine je uveren da će uz podršku Ministarstva i sledeće godine imati priliku da raspišu treći ciklus konkursa za energetsku efikasnost.

konkurs
Senta
energetska efikasnost
Sebastian Stantić
Rudolf Cegledi

Najnovije

Najčitanije

Pucnjava u Horgošu

Na društvenim mrežama večeras su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako jedna grupa migranata šeta ulicama Horgoša, a povremeno se čuje i pucnjava.

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.