Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

I roditelji i đaci spremaju se za školu

2019-08-12
18:45
2019-08-12
20:07
Forrás
RTV Pannon
Za dve sedmice završava se letnji raspust i širom Vojvodine uskoro će se oglasiti školska zvona.

Školarci će uskoro sesti nazad u školske klupe, a početak septembra za roditelje često donosi i ozbiljne izdatke. Paketi sa školskim priborom koje je obezbedio Mađarski nacionalni savet stižu krajem avgusta ili početkom septembra.

Petra Fabian kreće u školu u septembru. Od roditelja je dobila ne samo novu školsku torbu i čarobni notes, nego i svoju sobu za učenje. U prvi razred kreće u osnovnoj školi „Majšanski put" i u razgovoru sa našom ekipom kaže da će joj matematika biti omiljeni predmet jer voli da broji i ume da broji čak do 100.

Roditelji su već kupili deo školskog pribora, ali preostalo je da se dokupi još ponešto. „Dečija soba devojčice, pretvorena je u devojačku sobu za učenje. Još uvek uživamo u letu, ali razmišljamo i o tome šta nam je potrebno od školskog pribora. Od škole smo dobili spisak knjiga, ali i listu većine školskog pribora. To sve treba da obezbedimo. U školi nam je rečeno da udžbenike još ne kupujemo, jer čekamo da se pojave nova izdanja, novi prevodi. Sveskama i drugim školskim priborom bavićemo se 2. septembra jer ćemo tada od MNS-a dobiti paket sa školskim priborom" kaže majka Laura Fabian.

U subotičkim knjižarama već traje potrošačka groznica. Osnovna oprema za školsko dete staje od 1.500 do 4.500 ili 5.000 dinara. Najjeftinija peronica staje 200 dinara, a u ovoj prodavnici najskuplja je 1.700 dinara. Za jednog učenika potrebno je kupiti od pet do 10 svesaka, čija cena se kreće od 30 do 300 dinara. Veliki je izbor i školskih torbi. „Što se tiče školskih torbi, mogu se naći od različitih proizvođača. Njihove cene se kreću od hiljadu do osam ili devet hiljada dinara, što su već rančevi sa točkićima" kaže Dragana Živković, trgovkinja.

Što se tiče udžbenika, u knjižari kažu da su cene od prvog do četvrtog razreda od pet do osam hiljada dinara, za paket knjiga, a od petog do osmog razreda za njih treba izdvojiti od 10 do 15 hiljada dinara. Trenutno je u toku proces odobravanja više udžbenika. Na kraju školske godine učenici su od Saveza Rakoci i donacija MNS-a dobili školske torbe, u koje uskoro stiže i sadržaj. Krajem avgusta, najkasnije početkom septembra stiže i paket školskog pribora od Mađarskog nacionalnog saveta u kojem će se naći uobičajeni prilozi. Bogato opremljena peronica, sveske, kao i drugi praktični predmeti, a ove godine po prvi put i list „Mezeškalač" iz donacije Izdavačke kuće „Forum".

škola
priprema
školski pribor
knjige

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije