Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

I stranci na Danima tradicije u Kuli

2019-09-08
17:58
2019-09-08
18:05
Forrás
Pannon RTV
Fudbalska utakmica, nadvlačenje konopca, ručni radovi, kružne ljuljaške – samo su neki od programa na Danima tradicije u Kuli, a nisu nedostajali ni kulinari.

Na takmičenju u kuvanju ovčijeg paprikaša prijavilo se više ekipa nego i jedne godine ranije, a čitav događaj organizovao je Mađarski kulturni centar „Nepker".

Na kulskim „Danima tradicije" zainteresovani su mogli da se oprobaju u streličarstvu, drugi su se divili izuzetno lepoj ponudi. „Dobra je atmosfera, srećemo se sa mnogim poznanicima sa kojima godinama održavamo kontakt. Lepo je, volim ovakve događaje, radost je sresti se sa poznanicima" kaže Rozalia Kovač, Feketić.

Ove godine posetioci su mogli da se upoznaju i sa grnčarskim zanatom. „Odlučili smo se za neku vrstu radionica, da kroz predstavljanje rada zajedno izložimo upravo nastale keramike i naravno doneli smo točak, i možemo da pokažemo ovu najzanimljiviju, ali i najtežu fazu u zanatu, rad na grnčarskom točku. Ko je imao volje, mogao je i da proba" kaže Laslo Kovač, grnčar, Kaloča, Mađarska.

Za to vreme u kotlićima su se krčkali paprikaši. Ove godine se za kulinarsko nadmetanje prijavilo gotovo 60 ekipa. „Tajna dobrog ovčijeg paprikaša je u tome da začini ne smeju da prevladaju nad ukusom ovčijeg mesa. Onda to nije ovčetina. Ko to ne voli, neka ne jede. Mi ne prekrivamo ukus ovčetine začinima, meso se kuva na tradicionalni način" priča Janoš Šandor, Torda.

Jedan od glavnih ciljeva je druženje učesnika, sretanje sa starim poznanicima, ali i stvaranje novih poznanstava – kažu organizatori. „Dolaze i iz inostranstva, iz Hrvatske, Bosne. Prema mom saznanju ove godine je tu i ekipa iz Grčke koja se takmiči u kuvanju" kaže Žolt Goga, predsednik, Mađarski kulturni centar „Nepker", Kula.

Ideja o ovom okupljanju nastala je pre mnogo godina u zamisli jednog ovdašnjeg društva – kaže Karolj Valka, predsednik opštine Kula: „Iz godine u godinu proširuje se takmičenje u kuvanju, ali pored toga starali smo se i o tome da sačuvamo tradiciju, tako da imamo i sajam na kojem sa ručnim radovima dolaze izlagači iz Vojvodine i Mađarske. Nastojimo iz godine u godinu da se proširujemo."

Manifestacija je obogaćena i kulturnim programom. Organizovala ju je lokalna samouprava, a ima i podršku mađarske vlade.

Kula

Slične vesti

Najnovije

20:19

Fudbalsko ludilo u Mužlji

U Fudbalskom klubu "Lehel" u ovom banatskom selu, treninzi sa najmlađima počeli su pre pola godine, a broj dece koja igraju fudbal se već popeo na sto. Među njima je i dosta devojčica.

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Požar na Kvantaškoj pijaci

Na osnovu informacija kojima raspolažemo, rano posle podne zapalilo se smeće na prostoru Kvantaške pijace u Subotici.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.