Ugrás a tartalomra

I turski policajci na granicama Srbije

2019.06.21
18:10
2019.06.21
18:16
Forrás
RTV Pannon
Zbog turskih radnika koji se iz zapadne Evrope vraćaju kućama na odmor, na najvećim graničnim prelazima Srbije u kontroli ispomažu i policajci iz Turske.

Saradnja nadležnih službi ostvarena je na osnovu međudržavnog sporazuma između Srbije i Turske. Na srpsko-mađarskim graničnim prelazima do popodnevnih časova u petak ni u jednom smeru nisu formirane duže kolone.

Na graničnom prelazu Kelebija – Tompa u vreme naše posete samo jedan turistički autobus koji ide na more, označavao je da počinje turistička sezona. Na izlazak iz Srbije i ulazak u Mađarsku čekalo je tek nekoliko automobila. Kraj je radne nedelje, u ovo vreme najčešće se zatiču vozila mađarskih registarskih oznaka.

„Bili smo u Subotici, kupovali na pijaci. Devojke smo, pa smo kupovale haljine. Ovo je redak trenutak da je gotovo prazna granica, hvala bogu, brzo smo prešle. Ne dolazimo često za Suboticu, jednom – dva puta godišnje, ali je začuđujuće kako smo brzo prešle granicu" kaže Renata Paška, Dunaujvaroš, Mađarska.

U Tompi, u dve trake puštaju putnička vozila u Mađarsku, najviše 15 minuta trebalo je čekati u petak rano popodne. U pravcu Srbije, ni toliko. Sličnu situaciju zatekli smo u oba smera i na prelazu Horgoš-Reske, na autoputu.

„Idemo u Beč" kaže Ervin Bereš iz Subotice i objašnjava: „Idemo kod brata za produženi vikend". Konstatujemo da nema gužve na granici. „Za sada tako izgleda, da nema. Za 15 minuta ćemo proći srpsku granicu, ne znam šta nas čeka na mađarskoj."

Radenko Savić iz Banja Luke, u Bosni i Hercegovini, putuje iz Beča za Beograd, na fudbalsku utakmicu. Na pitanje koliko je čekao na mađarskoj strani granice kaže: „Najviše 20 minuta, nije strašno."

U vreme turističke sezone više miliona gostujućih radnika iz Turske pređe granicu na prelazu Horgoš-Reske na autoputu. Zbog toga od ove godine od 15. juna do 15. septembra rad sprskih policajaca ispomagaće i policajci iz Turske.

„Prisutni smo na najfrekvetnijim graničnim prelazima kako bi pomogli turskim državljanima kod prelaska granice, uz zvaničnog srpsko-turskog prevodioca. Prisutni smo na graničnim prelazima između Srbije i Hrvatske, Srbije i Mađarske i Srbije i Bugarske. Tako smo i ovde na Horgošu" kaže Aleš Hajretin, policajac, Ankara, Turska.

Državljani Turske na graničnim prelazima Srbije mogu da traže bilo koji savet od prisutnih turskih policajaca, koji će svoje sunarodnike kontrolisati i u bezbednosnom smislu.

Nadležni kažu da zbog katoličkog praznika Tijelova, koji je obeležen u četvrtak, mnogi su zbog produženog vikenda krenuli kućama, te se u subotu i nedelju mogu očekivati gužve. Ovih dana se očekuje da počne i turistička sezona u punom jeku.

„Moguće je da od jula krene masovni prelazak granice u oba smera, i treba očekivati značajno duža zadržavanja, podjednako na izlasku i na ulasku" kaže Vukan Papić, pomoćnik komandira, Granična policija, Horgoš.

U tom slučaju prema obećanjima nadležnih sve trake će biti otvorene za prelazak granice i na srpskoj i na mađarskoj strani.

Srbija
Mađarska

Najnovije

18:30, Frissítve: 18:40

Konferencija pravnika na Paliću

Na Paliću je održana konferencija pravnika pod nazivom “Bezgranična zaštita prava manjina”. Događaj je organizovalo Udruženje pravnika vojvođanskih Mađara u saradnji sa Institutom za zaštitu prava manjina iz Republike Mađarske.
15:28, Frissítve: 16:21

Sačuvajmo tradicionalni svinjokolj od zaborava!

Svi zainteresovani su mogli da učestvuju na tradicionalnom svinjokolju u Mesnoj zajednici Makova sedmica u Subotici. Svrha ove manifestacije je očuvanje tradicije, prenos na mlade naraštaje, kao i prikupljanja sredstava u humanitarne svrhe.
11:11, Frissítve: 16:58

“Avantura počinje ovde!”

U Beogradu se pod ovim sloganom održava Međunarodni sajam turizma. Skoro 30 zemalja će biti predstavljeno na ovoj manifestaciji koja će se održati od 22. do 25. februara. Ovogodišnja zemlja partner sajma je Grčka.

Najčitanije