Ugrás a tartalomra
Szerbiai RTV

Ilegalna migracija i dalje predstavlja problem u Srbiji

2021.02.24
17:54
2021.02.24
18:00
Forrás
Pannon RTV
Arpad Fremond, republički poslanik iz redova SVM-a, skrenuo je pažnju na probleme koje prouzrokuju migranti.
Szerbiai RTV

Na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Srbije bio je i sporazum između Srbije i Severne Makedonije o saradnji u borbi protiv trgovine ljudima. U vezi sa tom temom je na sednici govorio i Arpad Fremond. Republički poslanik iz redova SVM-a skrenuo je pažnju na činjenicu da je migrantska kriza zajednički problem Evrope i sveta, zbog toga je važno da Srbija sarađuje sa susedima i Evropskom unijom na svim nivoima, i da učestvuje u globalnom rešavanju tog problema.

Stav Saveza vojvođanskih Mađara je da se problem ilegalne migracije mora rešavati u okviru humanosti, sigurnosti i ljudskog dostojanstva - rekao je Arpad Fremond, republiči poslanik SVM-a. On je dodao da to takođe znači poštovanje zakona, propisa i procedura, koji bi trebalo da važe i za lokalno stanovništvo i za migrante. Nakon toga je detaljno opisao probleme pograničnih sela u severnoj Bačkoj i Banatu.

„Tražimo od vas da vojska i žandarmerija ostanu na tom terenu najmanje deset dana i da svakodnevno vraćaju migrante u prihvatne centre i svakodnevno kontrolišu taksiste. Molim ministra unutrašnjih poslova da zajedno posetimo Majdan, Rabe, Vrbicu i Banatsko Aranđelovo, kako bi na terenu upoznao ljude, koji u strahu i neizvesnosti čekaju svaki naredni dan."

Szerbiai RTV

Reagujući na njegovo izlaganje, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da je u Srbiji trenutno oko 6000 migranata i da je do sada kroz zemlju prošlo više od milion ljudi. Priznao je da na severu zemlje postoje veliki problemi.

„Mi branimo naše granice kako umemo, između ostalog i sa ovim sporazumom sa Severnom Makedonijom. Takođe branimo i srpsko-bugarsku granicu, koliko god možemo, ali rešenja neće biti sve dok Evropska unija ne odluči šta želi da radi sa tim ljudima. Da li joj trebaju milioni ljudi? Izgleda da trebaju."

Od početka 2020-e do novembra iste godine, u Srbiju je ušlo 24 180 migranata, od kojih 74 odsto iz Severne Makedonije - pokazuju podaci Komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija. Kao pomoć, Evropska unija je od 2015. godine donirala Srbiji više od 130 miliona evra, dodavši toj cifri još 13 miliona evra početkom 2021. godine.

ilegalna
migracija
problem
Srbija
SVM
Arpad Fremond
republički
poslanik

Najnovije

15:33, Frissítve: 15:45

Bez cigarete – bar jedan dan

U Srbiji se od duvanskih proizvoda najviše koristi cigareta i svaki treći građanin svakodnevno puši. Zabrinjava da gotovo 16 odsto pušača dnevno popuši 20 i više cigareta. Svakog dana u našoj zemlji umre 44 lica od bolesti povezanih sa pušenjem.

Najčitanije

Izvlačenje dobitnika za vikend!

Za vikend će izvući prva dva dobitnika u državnoj nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi!“. Na snagu su stupila nova pravila, igra se odvija potpuno u digitalnoj sferi, a dovoljno je poslati svega jedan račun.

Strože kazne i oduzimanje vozila

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja donosi nekoliko noviteta, a predviđa strože kazne, privremeno oduzimanje vozila, a najavljena je i promena u obeležavanju pružnih prelaza.