Ugrás a tartalomra
Szerbiai RTV

Imajući u vidu interes odgajivača – podrška popisu poljoprivrede

2021.07.22
20:09
Forrás
Pannon RTV
Arpad Fremond je na sednici Skupštine Srbije potvrdio da podržavaju Predlog zakona o popisu poljoprivrede 2023. godine jer imaju u vidu budućnost i bezbednost odgajivača i njihovih imanja.

Ukoliko je politika umetnost mogućeg, onda popis poljoprivrede predstavlja ostvarenje u određenom trenutku na osnovu procene realnog stanja  - rekao je u svom obraćanju Arpad Fremond. Poslanik SVM-a u Skupštini Srbije je na današnjem zasedanju potvrdio da njegova stranka podržava Predlog zakona o popisu poljoprivrede za 2023. godinu, a imajući pred očima interes poljoprivrednih proizvođača i budućnost i sigurnosti njihovih imanja. Popisi u poslednje dve decenije pokazali su da je širenje velikih gazdinstava rezultiralo dovođenjem  pozitivnih promena. U Vojvodini jedno gazdinstvo u proseku obrađuje 13 hektara oranica, dok je na nivou države taj prosek šest hektara. Ne može se smatrati idealnim da je prosečna starost vlasnika gazdinstava 61 godina, kao što se ne može zavideti ni godištu radnih mašina, s obzirom da su poljoprivredne mašine, precizno – traktori, u proseku 20 i više godina – obrazložio je Fremond. Dodao je: strateški je cilj da Srbija što pre postane članica EU, jer u tom slučaju poljoprivrednici i odgajivači mogu da dobiju značajniju podršku.

„Za poljoprivrednike popis je bitan jer od mera agrarne politike zavisi subvencionisanje proizvodnje i podrška investicijama, kako na republičkom, pokrajinskom, tako i na lokalnom nivou. Za poslaničku grupu Saveza vojvođanskih Mađara važno je da su u predlogu pripreme zakona korišćena iskustva iz prethodnih popisa i da je ovim predlogom utvrđena nešto drugačija metodologija, kao i da su precizirane definicije osnovnih pojmova na bazi kojih je bilo dilema na popisu održanim 2012. godine. Na primer, navođenje lokacije gazdinstva, šta se podrazumeva pod poljoprivrednim gazdinstvom jer nije bio propisan način obezbeđivanja podataka" rekao je Arpad Fremond, republički poslanik u Skupštini Srbije (SVM).

Arpad Fremond

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.