Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Inovativne poljoprivredne tehnologije za mlade

2022.02.24
17:15
2022.02.24
17:20
Forrás
Pannon RTV
Učenici Poljoprivredno-tehničkog srednjoškolskog centra „Besedeš Jožef" u Kanjiži imali su ogledno predavanje na školskoj ekonomiji, kako bi što pre upoznali inovativne tehnologije.

Na školskoj ekonomiji Poljoprivredno-tehničkog srednjoškolskog centra „Besedeš Jožef" odvija se praktična nastava.

„Mi jako rado dolazimo na školsku ekonomiju na praktičnu nastavu jer ovde možemo malo da se isključimo i uz monotono pohađanje škole ovo učenje čini lakšim" kaže Blanka Bata, učenica.

Uz svakodnevno tradicionalno obrazovanje, učenici su mogli da vide i jedno ogledno predavanje, i da upoznaju zaprašivanje hemijskim sredstvima putem drona. Većina učenika je već čula za ovu inovativnu tehnologiju.

„Predstavlja veliku pomoć u radu, manje novca se troši, možemo bolje da vodimo računa, tačnije da zaprašujem i ne moramo čitavu zemlju da zaprašujemo već da se fokusiramo na određenu teritoriju" kaže Antal Boban.

Predstavljanje je otpočelo neobaveznim razgovorom gde je bilo reči o novim korisnim tehnologijama u poljoprivredi, a predavač je nastojao da skrene pažnju na to zbog čega je njihova primena važna u uzgoju. Uz pomoć manjih dronova može da se jasno predstavi nivo razvoja biljaka, a nakon toga je sa velikim dronom koji je imao kapacitet od 20 litara vode, ilustrovao proces hemijskog zaprašivanja.

„Uvek smo se bavili poljoprivredom, i zato smo uvek voleli da se poljoprivredom i detaljnije na stručnom planu bavimo, i ako smo već u tome, tu je i školska ekonomija u Kanjiži, i onda je to mogućnost da se mladima uradi jedna prezentacija, jedno predstavljanje koje će im pobuditi interesovanje" kaže Arpad Pletikosić, predavač iz Oroma.

Na Školskoj ekonomiji u Kanjiži na prostoru od nekoliko hektara kroz voćnjak i uzgoj brojnih ratarskih kultura, kao sa i radnim i priključnim mašinama nastoje učenicima da obezbede praktičnu nastavu.

„Svako ovakvo predavanje smatram veoma važnim, jer je ovo jedna inovativna tehnologija koju su danas upoznali učenici, ali će kasnije, kao poljoprivredni tehničari, koji su prisustvovali ovom predstavljanju, moći to da primene na svom gazdinstvu" kaže Agneš Bajus Konc, koordinatorka praktične nastave.

Na školskoj ekonomiji svakodnevno se odvija praktična nastava u zavisnosti od odabranog  smera, sa oko stotinak učenika.

inovacija
mladi
poljopivreda

Najnovije

14:50, Frissítve: 17:03

33. Berbanski dani u Horgošu

Izložbom proizvoda i svečanim kulturnim programom su započeli 33. Berbanski dani u Horgošu. Narednih dana u naselju će se prikazati brojni programi, posetioce očekuju sportski sadržaji, takmičenje u kuvanju, vašar, koncerti.

Najčitanije