Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gajó Gábor

Institut za transfuziju krvi trenutno na jednodnevnim rezervama

2022.12.04
11:35
Forrás
Tanjug
Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi rekla je danas da su, zbog povećanog broja zakazanih operacija, rezerve krvi na Institutu trenutno dovoljne za samo jedan dan, što, kako je istakla, nije dobra situacija.

Knežević je u izjavi za Tanjug, pozvala sve sugrađane da doniraju krv u Institutu, precizirajući da najviše nedostaje jedinica nulte pozitivne i negativne krvne grupe, a zatim i A pozitivne i negativne.

Pojasnila je da žene mogu dati krv na svaka četiri meseca, a muškarci na tri, i istakla da su u poslednja dva meseca većinski davaoci bili mladi ljudi, jer je Institut nakon pauze od dve godine zbog pandemije, opet počeo da radi akcije po srednjim školama i fakultetima.

"Idealno bi bilo da dnevno imamo 400 jedinica krvi, odnosno na nedeljnom nivou 2.000 jedinica, a zadovoljni smo i kada imamo između 300 i 350 jedinica dnevno", poručila je ona i dodala da su u poslednjih nekoliko dana dnevno imali manje od 300 jedinica, zbog čega su sada na jednodnevnim rezervama.

krv
Mirjana Knežević

Slične vesti

Najnovije

11:47, Frissítve: 12:14

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.
16:01, Frissítve: 17:03

Uspešnih preduzetnika ima i u malim naseljima

Investicija u firmi „MetalCorp“ u Staroj Moravici, realizovana u okviru podrške Fondacije Prosperitati za srednja i velika preduzeća od izuzetnog značaja, predata je na upotrebu. Preduzeće je 2017. i 2019. godine uspešno konkurisalo kod Fondacije.

Najčitanije