Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Invazija krpelja ne štedi ni naše kućne ljubimce

2022.05.26
14:14
2022.05.26
17:41
Forrás
Pannon RTV
Krpelji su na našem području veoma aktivni. Stručnjaci ističu da trenutno, veoma promenljivo vreme, pogoduje njihovom širenju. Problem predstavlja i to što su mnoge jedinke zarazne. Pored ljudi, nisu bezbedni ni kućni ljubimci.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U kozmetičkom salonu za pse u Adi je ovih dana veoma živo, naime vlasnici pasa žele da još pre dolaska leta skrate zimsku krzno svojih kućnih ljubimaca. To što rade je veoma pametno, jer je svilenkasta dlaka kućnih ljubimaca, nažalost, veoma primamljiv domaćin za krpelje i buve.

Norbert Madaraš, kozmetičar za pse i odgajivač pasa iz Ade: „Važno je da redovno proveravamo svog psa, da li ima krpelja ili buve, ali je od toga još važnije da na pravilan način sprečimo pojavu krpelja. Za to postoje različita sredstva: ogrlice protiv buva i krpelja, kao i razni praškovi, sa kojima možemo da zaprašimo i pse i mesta gde leže i spavaju, a postoje i razne, takozvane „spot-on” kapi.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ovi paraziti se obično naseljavaju na glavama, šapama i ušima životinja. Oni mogu preneti i neke ozbiljne bolesti, koje dovesti do ozbiljnih komplikacija. Upravo zbog toga, trenutno lečenje može spasiti život kućnih ljubimaca – ističe dr Ištvan Seke, veterinar iz Mola.

„Ono što je za pse od životne opasnosti, to je babezioza, a kod mačaka hemobartoneloza. Inače, babezioza ne napada samo pse, već i konje, goveda i ovce, dakle krpelji predstavljaju opasnost za mnoge životinje koje se drže na pašnjaku. Prisustvo buva u osnovi iritira životinju, ali buva sama po sebi ne širi nikakvu posebnu bolest.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Paraziti na kućnim ljubimcima su takođe opasni i za ljude. Infekcije koje se prenose krpeljima su uobičajene među bolestima koje se prenose sa životinja na čoveka, takva je Lajmska bolest, koja ne predstavlja smrtonosnu infekciju kod životinja, ali može imati ozbiljne posledice kod ljudi

krpelj
kućni ljubimci

Najnovije

16:44, Frissítve: 16:50

Centar za simulaciju vožnje u Subotici

U subotičkoj filijali mađarske firme „Reginet“ svečano je otvoren Centar za simulaciju bezbedne vožnje, koji je realizovan uz podršku mađarske agencije za unapređenje izvoza HEPA za zapadni Balkan.

Najčitanije

U Horgošu blagoslovljena ovogodišnja berba

U Horgošu su danas prepodne završeni 32. Berbanski dani uz svetu misu i blagoslov berbe, u župnoj crkvi Snežne Gospe. Bogosluženje koje se održava u ovo vreme je pravo iskustvo za vinogradare i voćare uz koje se uzvišuje duša.