Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ipsilon krak biće završen do kraja godine

2019-09-19
18:33
Forrás
Pannon RTV
Od kraja godine mogu da odahnu Subotičani ali i Kelepčani jer nadležni kažu da će do tada biti završen ipsilon krak.

Sa izgradnjom poveznice od graničnog prelaza do autoputa prestaće i problemi meštana zbog svakodnevnih kamionskih gužvi. Za radove je srpska Vlada obezbedila dodatnih 330 miliona dinara.

Radnik angažovan na javnim radovima sakuplja smeće koje je ostalo iza kamiona. Iz dana u dan, teretna vozila u višekilometarskim kolonama čekaju na ulazak u Mađarsku. Jednu od dve trake saobraćajnice, potpuno su zauzeli kamioni, tako da ih automobili i autobusi obilaze trakom za vožnju u suprotnom smeru. Potpuni saobraćajni haos, te meštani jedva čekaju da se otvori ipsilon krak i da naselje odahne.

Akoš Šami, stanovnik Kelebije kaže da će mu čak biti neobično ako nestanu kamioni sa ovog puta, a oni mogu nesmetano da saobraćaju: „Napokon će situacija biti normalna. Autobusi će redovno stizati, i đački autobus, neće biti potrebe da se siđe na ranijim stanicama, nego će autobus voziti skroz do granice. Biće mnogo lakše."

Vozač Ištvan Berta kaže da pošto će na ipsilon kraku sa obe strane biti i zaustavna traka, kamioni će lakše moći da se kreću prema granici: „Biće mnogo bolje. Ovako je samo gužva, ne možemo da se mimoiđemo. Dovoljno je što nas čekanje izmuči. Imamo 13-časovno radno vreme, i nakon toga, gde da ostavimo kamion? Nema načina da dalje idemo."

Kada se izgradi obilaznica od autoputa ka graničnom prelazu na Kelebiji, više neće biti ovakvih problema – kažu nadležni. U toku su radovi na izgradnji poslednjih šest kilometara ipsilon kraka. Kod kamionskog terminala već je počela i izgradnja kružnog toka.

Sa rebalansom budžeta za 2019. godinu srpska Vlada je obezbedila dodatnih 330 miliona dinara za završetak radova – naglasio je Bogdan Laban. Gradonačelnik Subotice dodaje:  projekat je započeo 1990. godine, i sve do 2017. godine praktično je stajao, dok nisu krenuli u njegovu izgradnju: „Nedostajućih 330 miliona će prebaciti narednih dana, tako da računamo da će svi poslovi biti završeni na vreme. To znači da do kraja ove godine saobraćaj može da krene duž čitave deonice duge 23 kilometra. Uveren dam da će se tome svi radovati" – rekao je gradonačelnik.

Laban kaže da je sadašnje gradsko rukovodstvo ostvarilo ono što u prethodne tri decenije niko nije umeo. Gradonačelnik kaže: normalizovaće se ne samo život stanovnika Kelebije, već će se poboljšati bezbednost u saobraćaju, smanjiti zagađenje vazduha, a iz centra Subotice nestati kamioni, kojih u proseku 300 dnevno prođe gradom.

Imre Kern je na pitanje Panon RTV-a rekao: izvođač je obećao da će radove završiti u roku. Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja je potvrdio: ima dovoljno novca za završetak poslednje faze: „Sklopili smo ugovor i za takozvani nulti sektor, što je deonica od samog graničnog prelaza do ipsilon kraka u dužini od 1,2 kilometra, sa jednim velikim kružnim tokom. On će se nalaziti ispred graničnog prelaza, od takozvanog kamionskog terminala, na starom kelepskom putu, i njegova izgradnja je već započela."

Državni sekretar smatra da radovi dobro napreduju i da će do kraja godine uspeti da otvore ipsilon krak u punoj dužini.

ipsilon krak
Subotica
Imre Kern
Bogdan Laban

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Glavobolja zbog starog automobila?

Zagađenje vazduha je postalo najgorući problem današnjice. Sve naslovnice i istaknuti članci u srpskim novinama govore o tome. Iz dana u dan se uvode nove mere.