Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Isparenje hlora – vaterpolisti se osećaju bolje

2022.11.20
14:59
2022.11.20
15:44
Forrás
Pannon RTV
Zbog isparenja hlora je kod nekoliko vaterpolista subotičkog Spartaka došlo do respiratornih tegoba, koji su u petak uveče trenirali u zatvorenom bazenu koji se nalazi u stambenom naselju Prozivka u Subotici.

Udisali su isparenje hlora koji im je kasnije izazvao razne zabrinjavajuće simptome. Medicinsku pomoć zatražilo je 12 osoba, među kojima je i jedan sportista koji je zadržan na posmatranju u subotičkoj bolnici.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Do povećanog isparenja hlora došlo je najverovatnije u petak uveče posle 19 časova u zatvorenom bazenu koji se nalazi u stambenom naselju Prozivka u Subotici. Vaterpolisti Spartaka koji su u to vreme trenirali, kasnije su primetili razne respiratorne simptome.

Laslo Joža, predsednik Vaterpolo kluba Spartak, Subotica: „Čini se da su se simptomi javili kod otprilike 12 dečaka i devojčica, koji su se inače pripremali za utakmice u ligi tokom vikenda. I, iako ne odmah, lekari kod kojih su se ova deca javila, dijagnostikovali su simptome veoma jakog kašlja, otežanog disanja, grebanja grla i crvenila grla. Hvala Bogu tegobe nisu trajne, ali nema sumnje da su to veoma neprijatni simptomi. To čovek nikome ne želi.“

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

O uzrocima incidenta Joža je rekao da nije veliki takmičarski bazen dezinfikovan intenzivnije, već mali bazen za obuku koji se nalazi pored njega, i iz kojeg je hlor potom dospeo u vazduh. Inače, hlor je sasvim normalno sredstvo za dezinfekciju bazena, koji se u vodu dozira automatskim uređajem, nezavisno od čoveka. Ali naravno postoje izuzeci.

„Kada je ili redovno čišćenje ili dezinfekcija, ili usled nekog događaja, potrebno je izvršiti jaku dezinfekciju, tada se u vodu mora dodati veća količina hlora istovremeno. Ovo je ljudska mera. A ovo se zove, malo šaljivo, šok dezinfekcija. U ovom slučaju, u vodu se dodaje mnogo, mnogo, mnogo, mnogo puta veća doza od uobičajne i ona prirodno ne može ostati rastvorena u vodi, već delimično ispari."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Zbog takozvane šok dezinfekcije hlorom malog bazena, od 12 sportista koji su potražili lekarsku pomoć, u subotičkoj bolnici na posmatranju je zadržan samo jedan sportista. Joža je takođe rekao da su dve prvotimske utakmice morale biti odložene zbog incidenta. Kod ovakvih postupaka potreban je dodatni oprez i potrebno je obavestiti i trenere i sportiste - dodao je Laslo Joža. Inače, oni koji su udisali isparenje hlora, osećaju se bolje, simptomi im prolaze. Portparol bolnice za sada još nije odgovorio na naš upit.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Zamolili smo i direktora JKP „Stadion” u Subotici da nam kaže nešto povodom situacije. Naveo je da će u ponedeljak dati izjavu i navesti detalje, ili će dati saopštenje.

hlor
vaterpolisti
Subotica
Laslo Joža

Najnovije

15:33, Frissítve: 17:20

Bez cigarete – bar jedan dan

U Srbiji se od duvanskih proizvoda najviše koristi cigareta i svaki treći građanin svakodnevno puši. Zabrinjava da gotovo 16 odsto pušača dnevno popuši 20 i više cigareta. Svakog dana u našoj zemlji umre 44 lica od bolesti povezanih sa pušenjem.

Najčitanije

Izvlačenje dobitnika za vikend!

Za vikend će izvući prva dva dobitnika u državnoj nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi!“. Na snagu su stupila nova pravila, igra se odvija potpuno u digitalnoj sferi, a dovoljno je poslati svega jedan račun.

Strože kazne i oduzimanje vozila

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja donosi nekoliko noviteta, a predviđa strože kazne, privremeno oduzimanje vozila, a najavljena je i promena u obeležavanju pružnih prelaza.