Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Istorija plesa predstavljena u Senti

2019-06-09
15:17
2019-06-09
15:29
Forrás
Pannon RTV
U senćanskom Kamernom pozorištu prikazana produkcija o istoriji plesa.

Cilj predstave je bio da se zainteresovana publika uz pomoć kulture plesa u Karpatskom basenu upozna sa istorijom evrpskog plesa, i u užem smislu, formiranjem istorije mađarskih igara.

U predstavi je prikazano kako pojedini modni talasi formiraju ples, i kako su se oni usaglasili sa lokalnom kulturom.

„Sa ovako nečim se još nisam srela u Mađarskoj, ali ni kod kuće. Bilo je dobro, edukativno predavanje. Mnogo mi se dopalo što je bio i deo posvećen narodnim plesovima, i objašnjena njihova istorija" kaže Šara Lukač, plesačica, plesna grupa, Kamerno pozorište Senta.

Sa plesačima su radila četiri koreografa. Tunde Remi i Janoš Apelšofer su asistenti na mađarskom Univerzitetu umetnosti plesa, a  Anet Nađpal i Ignac Kadar umetnički rukovodioci plesne trupe Vesprem-Bakonj.

„Kroz plesanje u krug, koje se proteže unazad do srednjeg doba, zatim plesa sa skokovima koji najavljuju vreme renesanse, prošli smo i kroz igre sa oružjem, gde smo mogli da prikažemo delove raznih plesova sa oruđem, odatle smo otišli dalje do vremena baroka, čiji plesovi su divno sačuvani u okretima u igrama u Erdelju, takođe i uticaje ovog doba, i onda smo prešli u doba reformacije, tokom kojeg su nastali verbunk i čardaš" kaže Janoš Apelšofer, asistent, Univerzitet umetnosti plesa Mađarske, Budimpešta.

Publiku nisu zadivili samo plesovi na sceni, već i kostimi.

„Prvo je bilo upoznavanje sa plesnom trupom, a nakon toga smo počeli da radimo na temi. U kontinuitetu smo objašnjavali – hvala bogu što smo sve vreme mogli da probamo na sceni – to kako treba da se ponašaju na sceni u odnosu na određeni period" kaže Ignac Kadar, umetnički rukovodilac plesne trupe Vesprem–Bakonji.

Između ostalog prikazivali su i snimke likovne i graditeljske umetnosti vezane za određeni period. Kroz to publika je bliže mogla da shvati kojoj evropskoj plesnoj modi mogu da zahvale pojavu različitih domaćih plesnih tipova – kaže Čaba Paćarek, umetnički rukovodilac plesne trupe. „Plesna trupa Kamernog pozorišta formirana je pre tri godine, i ovo nam je treća premijera, i nastojimo svake godine, ako tako mogu da kažem, da iskoračimo na novi nivo, da idemo dalje u ovoj umetnosti. Zbog toga sam odlučio da pozovem dva para koreografa sa kojima zajedno radimo da bismo bili efikasniji."

Plesače je pratio orkestar „Fokoš", a predstava je pozdravljena stojećim apaluzom publike.

ples
istorija plesa
Kamerno pozorište

Slične vesti

Najnovije

16:27, Frissítve: 18:41

Život u Etnopolisu

Organizatori ovogodišnjeg Interetno festivala pripremili su bogat program za posetioce. Izložba starih zanata je jednako popularna kao i ponuda na trgu vina i gastronomije.
13:38, Frissítve: 18:14

Požar u Subotici

Nekoliko automobila izgorelo je blizu Aleje Maršala Tita u Subotici, kada se zapalila centralna garaža u Šumskoj ulici.
14:00, Frissítve: 17:24

Lakša nastava uz robote

Na dvodnevnom akreditovanom kursu “Primena robota u obrazovanju” organizovanom na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici učestvuje 18 pedagoga i nastavnika.

Najčitanije

Nova ulaganja u Bačkoj Topoli

Ovih dana će se raspisati konkurs za javnu nabavku za izgradnju prečistača otpadnih voda u Bačkoj Topoli. Pokrajinska vlada ove godine podržava projekat sa preko 190 miliona dinara.

Biciklom oko Crnog mora

Nakon 7.700 kilometara vožnje biciklom, u sredu se vratio kući Tamaš Vereš iz Trešnjevca.