Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Istorija plesa predstavljena u Senti

2019-06-09
15:17
2019-06-09
15:29
Forrás
Pannon RTV
U senćanskom Kamernom pozorištu prikazana produkcija o istoriji plesa.

Cilj predstave je bio da se zainteresovana publika uz pomoć kulture plesa u Karpatskom basenu upozna sa istorijom evrpskog plesa, i u užem smislu, formiranjem istorije mađarskih igara.

U predstavi je prikazano kako pojedini modni talasi formiraju ples, i kako su se oni usaglasili sa lokalnom kulturom.

„Sa ovako nečim se još nisam srela u Mađarskoj, ali ni kod kuće. Bilo je dobro, edukativno predavanje. Mnogo mi se dopalo što je bio i deo posvećen narodnim plesovima, i objašnjena njihova istorija" kaže Šara Lukač, plesačica, plesna grupa, Kamerno pozorište Senta.

Sa plesačima su radila četiri koreografa. Tunde Remi i Janoš Apelšofer su asistenti na mađarskom Univerzitetu umetnosti plesa, a  Anet Nađpal i Ignac Kadar umetnički rukovodioci plesne trupe Vesprem-Bakonj.

„Kroz plesanje u krug, koje se proteže unazad do srednjeg doba, zatim plesa sa skokovima koji najavljuju vreme renesanse, prošli smo i kroz igre sa oružjem, gde smo mogli da prikažemo delove raznih plesova sa oruđem, odatle smo otišli dalje do vremena baroka, čiji plesovi su divno sačuvani u okretima u igrama u Erdelju, takođe i uticaje ovog doba, i onda smo prešli u doba reformacije, tokom kojeg su nastali verbunk i čardaš" kaže Janoš Apelšofer, asistent, Univerzitet umetnosti plesa Mađarske, Budimpešta.

Publiku nisu zadivili samo plesovi na sceni, već i kostimi.

„Prvo je bilo upoznavanje sa plesnom trupom, a nakon toga smo počeli da radimo na temi. U kontinuitetu smo objašnjavali – hvala bogu što smo sve vreme mogli da probamo na sceni – to kako treba da se ponašaju na sceni u odnosu na određeni period" kaže Ignac Kadar, umetnički rukovodilac plesne trupe Vesprem–Bakonji.

Između ostalog prikazivali su i snimke likovne i graditeljske umetnosti vezane za određeni period. Kroz to publika je bliže mogla da shvati kojoj evropskoj plesnoj modi mogu da zahvale pojavu različitih domaćih plesnih tipova – kaže Čaba Paćarek, umetnički rukovodilac plesne trupe. „Plesna trupa Kamernog pozorišta formirana je pre tri godine, i ovo nam je treća premijera, i nastojimo svake godine, ako tako mogu da kažem, da iskoračimo na novi nivo, da idemo dalje u ovoj umetnosti. Zbog toga sam odlučio da pozovem dva para koreografa sa kojima zajedno radimo da bismo bili efikasniji."

Plesače je pratio orkestar „Fokoš", a predstava je pozdravljena stojećim apaluzom publike.

ples
istorija plesa
Kamerno pozorište

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Otvorena je granica prema Srbiji

Srbija je od danas otvorila svoje granice za putnički saobraćaj koji ulazi u našu zemlju. To znači da više nije potreban negativni test na koronavirus i ne postoji nikakva obaveza za izolaciju.