Ugrás a tartalomra

Istorija zrenjaninske fabrike nameštaja

2021.11.13
11:27
2021.11.13
11:33
Forrás
Pannon RTV
Ove godine bilo bi 160 godina od osnivanja fabrike nameštaja u Zrenjaninu koju je svojevremeno formirao tapetar Antal Bence. Grad na Begeju već dve decenije nema fabriku nameštaja.

Na ovaj jubilej podsetila je juče otvorena izložba u Narodnom muzeju čiji autor je Dejan Vorgić, istoričar umetnosti.

Fabrika nameštaja osnovana je 1861. godine pod imenom „Antal Bence i sin", a pogon je pre 75 godina oduzet od porodice. Nakon nacionalizacije kao fabrika nameštaja poslovala je pod imenom „Žarko Zrenjanin" sve do svog 100-tog jubileja. O 142 godine postojanja zrenjaninske fabrike nameštaja danas svedoče patenti, nagrade, požutele fotografije, računi, ali i komadi nameštaja koji se još uvek koriste.

„Fabrika nameštaja Antala Bence, koja je osnovana 1861. godine verovatno je bila najstarija i najdugovečnija – sve do 2003. godine – fabrika koja je neprekidno radila na teritoriji današnje Srbije, ali i tadašnje Mađarske. Potrebno je naglasiti da ovo nije bila obična fabrika nameštaja, već umetničkog nameštaja" kaže Dejan Vorgić, istoričar umetnosti, kustos Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

U fabrici koja se nalazila u dvorištu između Gimnazijske ulice i reke Begej, Sava Mađarov radio je četrdeset godina kao inženjer. Često je boravio i u proizvodnom pogonu.

„Imam lepe uspomene na taj period. Sećam se radionica fabrike gospodina Bence koje su se nalazile na obali Begeja. U njoj su radili izuzetni stolari, koji su pravili nove proizvode, ali su i popravljali stari nameštaj koji je tamo proizveden."

Znanje i iskustvo sticali su iz svih krajeva sveta. Nije slučajno da u kancelariji gradonačelnika i danas ima delova starog nameštaja. Nekadašnja fabrika nameštaja doprinela je i razvoju umetničkih zanata na ovom prostoru.

„Postoji i takav primer, da je iz češke fabrike nameštaja u Zrenjanin došla porodica kako bi ovde radili i započeli su proizvodnju drvenih kapaka. Ili na primer, da su iz Štutgarta u Nemačkoj ovamo došli šegrti, sa Zoltanom Benceom koji je tada tamo učio, i ovde su primenili najsavremenije pravce" kaže Dejan Vorgić, istoričar umetnosti.

Izložba će biti otvorena u narednih mesec dana. U izradi postavke, autoru je pomogao Tibor Bence, naslednik fabrike nameštaja „Antal Bence i sin" koji živi u Nemačkoj.

Zrenjanin
fabrika
nameštaj

Najnovije

Najčitanije

Temeljno orezivanje, bogat rod

Za bogat rod potrebna je radikalno orezivanje čokota. Vinova loza voli ovakvu vrstu brige, posebno ukoliko ih vinogradar krajem februara ili početkom marta oslobodi od lastara.

Subotičanin uhapšen zbog droge na Kopaoniku

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Raški uhapsili su S. Š. (1998) iz Subotice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavlјanje u promet opojnih droga.