Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Istorija zrenjaninske fabrike nameštaja

2021.11.13
11:27
2021.11.13
11:33
Forrás
Pannon RTV
Ove godine bilo bi 160 godina od osnivanja fabrike nameštaja u Zrenjaninu koju je svojevremeno formirao tapetar Antal Bence. Grad na Begeju već dve decenije nema fabriku nameštaja.

Na ovaj jubilej podsetila je juče otvorena izložba u Narodnom muzeju čiji autor je Dejan Vorgić, istoričar umetnosti.

Pannon RTV/Lukács Attila

Fabrika nameštaja osnovana je 1861. godine pod imenom „Antal Bence i sin", a pogon je pre 75 godina oduzet od porodice. Nakon nacionalizacije kao fabrika nameštaja poslovala je pod imenom „Žarko Zrenjanin" sve do svog 100-tog jubileja. O 142 godine postojanja zrenjaninske fabrike nameštaja danas svedoče patenti, nagrade, požutele fotografije, računi, ali i komadi nameštaja koji se još uvek koriste.

„Fabrika nameštaja Antala Bence, koja je osnovana 1861. godine verovatno je bila najstarija i najdugovečnija – sve do 2003. godine – fabrika koja je neprekidno radila na teritoriji današnje Srbije, ali i tadašnje Mađarske. Potrebno je naglasiti da ovo nije bila obična fabrika nameštaja, već umetničkog nameštaja" kaže Dejan Vorgić, istoričar umetnosti, kustos Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

Pannon RTV/Lukács Attila

U fabrici koja se nalazila u dvorištu između Gimnazijske ulice i reke Begej, Sava Mađarov radio je četrdeset godina kao inženjer. Često je boravio i u proizvodnom pogonu.

„Imam lepe uspomene na taj period. Sećam se radionica fabrike gospodina Bence koje su se nalazile na obali Begeja. U njoj su radili izuzetni stolari, koji su pravili nove proizvode, ali su i popravljali stari nameštaj koji je tamo proizveden."

Pannon RTV/Lukács Attila

Znanje i iskustvo sticali su iz svih krajeva sveta. Nije slučajno da u kancelariji gradonačelnika i danas ima delova starog nameštaja. Nekadašnja fabrika nameštaja doprinela je i razvoju umetničkih zanata na ovom prostoru.

„Postoji i takav primer, da je iz češke fabrike nameštaja u Zrenjanin došla porodica kako bi ovde radili i započeli su proizvodnju drvenih kapaka. Ili na primer, da su iz Štutgarta u Nemačkoj ovamo došli šegrti, sa Zoltanom Benceom koji je tada tamo učio, i ovde su primenili najsavremenije pravce" kaže Dejan Vorgić, istoričar umetnosti.

Pannon RTV/Lukács Attila

Izložba će biti otvorena u narednih mesec dana. U izradi postavke, autoru je pomogao Tibor Bence, naslednik fabrike nameštaja „Antal Bence i sin" koji živi u Nemačkoj.

Zrenjanin
fabrika
nameštaj

Slične vesti

Najnovije

11:47, Frissítve: 12:14

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.
16:01, Frissítve: 17:03

Uspešnih preduzetnika ima i u malim naseljima

Investicija u firmi „MetalCorp“ u Staroj Moravici, realizovana u okviru podrške Fondacije Prosperitati za srednja i velika preduzeća od izuzetnog značaja, predata je na upotrebu. Preduzeće je 2017. i 2019. godine uspešno konkurisalo kod Fondacije.

Najčitanije