Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Istorijska šetnja kroz Sentu

2021.04.17
20:51
Forrás
Pannon RTV
Danas popodne održana je još jedna gradska šetnja sa ciljem upoznavanja istorije Sente.

Ovoga puta u fokusu obilaska grada su bili Sunčani zabati u Senti. Tokom 19. veka ovde dovežena debla su se pokazala kao vrlo jeftino građevinsko sredstvo. Kao rezultat toga u belo krečeni zidovi obloženi trskom su zamenjeni prvo jednostavnim završnim daskama, a zatim ukrasnim rubovima dasaka. Senćanski sunčani zabati predstavljaju lokalno kulturno dobro. Osim ukrasne namene, imaju i simboličko značenje.

Pannon RTV

Učesnike ove edukativne šetnje vodio je Atila Pejin, direktor Gradskog muzeja Senta. Prve šetnje održane su na lokalnom jevrejskom groblju, nakon čega su usledile šetnje gradom.

„Ideja za organizaciju ovih šetnji došla je pre dobre tri godine. Formirana je mala grupa ljubitelja od 10 do 15 ljudi. Sedili su, slušali sve vreme, koliko god sam pričao, zanimalo ih je, ali to je to. Tada sam se setio zašto se ti razgovori ne bi mogli organizovati na otvorenom, da budu interaktivniji, a ne samo u okviru razgovora u zatvorenom prostoru. Kroz ove šetnje, učesnici se mogu motivisati da i oni ispričaju zanimljive priče. " rekao je Atila Pejin, direktor Gradskog muzeja Senta.

Senta
šetnja
Atila Pejin

Najnovije

19:02, Frissítve: 19:09

Crkvena slava i Dan sela u Tordi

Povodom 245. godišnjice ponovnog naseljavanje sela, u Tordi se obeležava crkvena slava i Dan sela, u skromnim okvirima zbog epidemije. U odnosu na prošlu godinu, ovog je vikenda u banatsko selo već stiglo više gostiju.

Najčitanije

Ulaganja u „Komval" u Čantaviru

Komunalno preduzeće „Komval", koje posluje od 1958, uspelo je da se izvuče iz gubitka u 2019. godini od dva i po miliona dinara, tako da je lanjsku godinu završilo pozitivnim rezultatom.