Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Istraživači iz Mađarske i Vojvodine na savetovanju o priključenju Srbije EU

2019-12-15
00:55
2019-12-15
01:03
Forrás
Pannon RTV
Naučno društvo Mađara u Vojvodini organizovalo je konferenciju u čijem središtu su bile mogućnosti i uslovi za priključenje Srbije EU, u svetlu pripreme društva i nauke.

Laslo Tročanji, poslanik Evropskog parlamenta, bivši ministar pravde Mađarske, nastupio je kao predavač na konferenciji u Novom Sadu. Govorio je o odnosima Evropske unije i zemalja članica: „Mađarska i mnogi drugi smatraju, čak smo i sigurno u to, da možemo da govorimo o jedinstvu Evrope kada Srbija, Crna Gora i susedne države, Balkanske države postanu punopravne članice Evropske unije."

Ove godine je 20 godina od kako je osnovano Naučno društvo Mađara u Vojvodini. Predsednik Jožef Salma  je govorio o značaju savetovanja organizovanog povodom Dana nauke: „Ovo jubilarno savetovanje posvećeno je jednom veoma važnom pitanju, upravo kao što je i ministar to rekao, priključenju Srbije Evropskoj uniji. Na tom putu i nauka je jedan od rukavaca, mogao bih reći most."

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine je u pozdravnom govoru izrazio da je Srbija danas pripremljenija za priključenje nego što to potvrđuje pregovarački proces: „Sada doživljavamo trenutak kada će se odlučiti kakav put će EU odabrati za narednih pet godina. Svih narednih pet godina biće u tom znaku. Nadam se, i svi se tome nadamo, da Evropska komisija, odnosno ljudi koji donose odluke o evropskoj politici neće biti uskih shvatanja."

Ove godine na konferenciju je stiglo 26 referata na ovu temu.

savetovanje

Slične vesti

Najnovije

12:42, Frissítve: 18:52

Pritisak vode podelio stanare

Stanari na gornjim nivoima u višespratnicama u Bečeju godinama se žale na slab pritisak vode. Rešenje je uređaju za povećanje pritiska, ali stanari donjih spratova za to nisu zainteresovani.

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.