Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ištvan Pastor: Da bi pobedili virus, moramo se pridržavati mera ograničenja

2020.04.14
10:38
2020.04.14
17:29
Forrás
Pannon RTV
Predsednik SVM-a u intervjuu za Panon RTV kaže da nije realno očekivanje da će početkom maja doći do olakšanja postojećih mera.

„Kako bi pobedili virus to je cena koju vredi istrpeti. Po iskustvu i susednih zemalja vidimo da je ova vrsta ograničenja i svođenje socijalnih kontakata na minimum očigledno najefikasniji način za pobedu nad virusom, i ako se to primenjuje i drugde u svetu ne vidim razloga da i kod nas ne bude uspešno. Ne očekujem da će početkom maja doći do olakšanja mera" rekao je Ištvan Pastor u razgovoru za jutarnji program Subotičkog mađarskog radija.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara ocenio je i da je vidljivo da na našem prostoru građani poštuju i pridržavaju se mera. Ipak, ocenio i kada dođe do popuštanja u sadašnjim ograničenjima, to ne znači da će se sve odmah vratiti na staro,  ali, rekao je,  moći ćemo da živimo opušteniji život.

Ištvan Pastor posebnu pažnju u razgovoru posvetio je i privrednom životu i posledicama koje vanredno stanje i aktivnosti na suzbijanju zaraze korona virusom ostavljaju i na ekonomske aktivnosti.

 „Poljoprivrednici treba da rade ono što su uvek i radili, da idu na njivu i u voćnjake,  u periodu od 5 do 20 časova, ne mogu da zamislim da iko bude kažnjen ili izložen neprijatnosti ako je na poljoprivrednoj mašini i  jasno je da radi u polju ili vinogradu i voćnjaku. Dosadašnja iskustva pokazuju da su kontrole stalne, ali i da policija ima razumevanja za poljoprivrednike kojima savetujem da ponesu neku ispravu kada idu na rad na njivu" rekao je Pastor.

Pannon RTV

U razgovoru za Subotički mađarski radio lider SVM-a je ocenio da je neminovno da će ova epidemija negativno uticati na privredu, te i kada pandemija prođe postojaće njene vidljive posledice,  koje će osećati ne samo privreda Srbije već i celog sveta.

„Postoje prognoze da će izgledati kao kriza 2008. godine, ali vidimo da nisu u istom položaju sve privredne grane. Neke, poput ugostiteljstva i turizma mnogo teže podnose, a ima grana, gde će ove posledice biti manje. Ipak, sigurno je da će svi biti pogođeni. Trenutno, svaka država se koncentriše na dve stvari: na zaustavljanje širenja virusa i traženje rešenja za njene posledice. Tu vidimo da se svugde donose paketi pomoći, sa različitim merama" rekao je Pastor.

On je govorio i o ekonomskom paketu mera pomoći koji je donela Srbija za pomoć privredi, u vrednosti od 5,1 milijarde evra, a koji se odnosi na oslobađanje, odnosno prolongiranje rokova otplate kredita, prispelih poreza i nameta.  Isto tako i pomoći privrednicima, da isplate zarade zaposlenima i očuvanja likvidnosti preduzeća. „Veoma je važno da što pre završimo ovaj period i da firme što ranije počnu da rade, kako bi negativne posledice bile manje i da što brže prebrodimo krizu. Mere koje je donela Srbija veoma su slične i u sličnom duhu sa merama koje su donete i u Mađarskoj, ali je tamo novčani okvir mnogo veći, međutim, to nije pitanje volje, već i mogućnosti realizacije" ocenio je Pastor.

Pannon RTV

On je takođe naglasio da je sada interes svih nas da ne dođe do otpuštanja radnika, te su i mere Vlade donete u tom duhu. Istovremeno i Mađarska nastavlja svoj program pomoći privredi Vojvodine i mada za sada nema konkretnih podataka o nastavku programa, Pastor kaže da je izvestan nastavak njegove realizacije. „Ne možemo još reći kada će to konkretno biti, ali kada se ostvare mogućnosti treba pomoći one koji su ostali bez posla, a tu su i oni koji se vratili iz inostranstva jer su tamo izgubili radna mesta, i potrebno je i njima da pomognemo kroz startap kredite" kaže Pastor.

Među merama koje bi donele i postepeni privredni oporavak je dogovor dve države, Srbije i Mađarske o prelasku granice radnika koji rade u pograničnim mestima. Pastor je naveo da je to pitanje postavio gotovo odmah po uvođenju vanrednog stanja, do sada se u dva navrata o tome diskutovalo na najvišem nivou, ali uređenje tog pitanja i omogućavanje prekograničnog kretanja radnika podrazumeva i izmenu postojećih mera i ograničenja koje su doneti zbog korona virusa.

„Tu, okvirno posmatrajući, govorimo o oko hiljadu ljudi, međutim, ukoliko pogledamo koliki je broj ljudi čije zdravlje čuvamo postojećim merama, onda je jasno gde pretežu brojke" kaže Pastor.

Na kraju razgovor Ištvan Pastor osvrnuo se i na izborni proces koji je prekinut uvođenjem vanrednog stanja i rekao da očekuje da će se po ukidanju vanrednih mera politički subjekti zemlje ponovo sesti i dogovoriti se kada će se nastaviti izbori. 

Ištvan Pastor

Najnovije

17:35, Frissítve: 21:13

Uručene nagrade poljoprivrednog sajma

Glavna nagrada Međunarodnog poljoprivrednog sajma, traktor marke Belarus, otišao je u Futog kod Novog Sada. Poslednjeg dana poljoprivrednog sajma srećnim dobitnicima su uručene nagrade, a događaj su ocenjivali organizatori.

Najčitanije

Uživo sa Vojvođanskog galopa

Danas se održava 10. Vojvođanski galop. Panon televizija će uživo prenositi svečano otvaranje i trke od podneva, a finale i dodelu nagrada od 18 časova sa subotičkog Hipodroma.

Uručene nagrade poljoprivrednog sajma

Glavna nagrada Međunarodnog poljoprivrednog sajma, traktor marke Belarus, otišao je u Futog kod Novog Sada. Poslednjeg dana poljoprivrednog sajma srećnim dobitnicima su uručene nagrade, a događaj su ocenjivali organizatori.