Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Ištvan Pastor: na međunarodnom planu slična pozicija Srbije i Mađarske

2023.02.21
12:30
2023.02.21
16:06
Forrás
Pannon RTV
Srbija i Mađarska nalaze se u sličnoj poziciji na polju međunarodne politike: od obe države se traži da odbace svoje prioritete, da prihvate prioritete Evropske unije, odnosno Amerike, kaže predsednik Skupštine Vojvodine i SVM-a.

Ištvan Pastor je gostovao u jutarnjem radijskom programu Panon RTV-a nakon nedavne posete Mađarskoj gde je prisustvovao već tradicionalnoj godišnjoj konferenciji vlade Mađarske u kojoj su sumirani rezultati u prethodnoj godini. Ištvan Pastor je kazao da se od država zahteva uniformnost u prioritetima nezavisno od toga da li postoje osnove da to budu i njihovi nacionalni prioritet. Sumirajući govor Viktora Orbana, premijera Mađarske i predsednika Fidesa,  o međunarodnom položaju Mađarske, Ištvan Pastor je za Subotički mađarski radio rekao da se ove ocene u velikoj meri odnose i na Srbiju.

„U tome se (od ostalih) razlikuju Mađarska i Srbija, koje kažu, razumemo situaciju, podržavamo Ukrajinu, osuđujemo rusku agresiju, ali isto tako mi imamo i svoje interese na osnovu kojih određujemo koje odluke i kada ćemo doneti. To je u proteklom periodu važilo za Mađarsku, isto kao i za Srbiju i to neće svrgnuti vlast u Rusiji, kao što neće oboriti ni obavezujući sistem koji za Mađarsku postoji kao članicu NATO-a ili Evropske unije“ rekao je Ištvan Pastor.

U intervjuu koji je dao radio stanici u okviru Panon RTV-a velika pažnja posvećena je nedavnim kontaktima srpskih i mađarskih zvaničnika, odnosno susretu ministara građevinarstva dve zemlje, ali i na unutrašnjem planu razgovorima koje je rukovodstvo Saveza vojvođanskih Mađara imalo sa rukovodstvom Srpske napredne stranke.
Vodeća tema na razgovoru između ministara Gorana Vesića i Janoša Lazara bila je izgradnja infrastrukture, železnice i kao i funkcionisanje graničnih prelaza. Pre posete ministra Lazara delegacija SVM-a razgovarala je sa ministrom Vesićem upravo povodom pojedinih ovih pitanja.

„To su pitanja koja što se tiče nas, zadiru i u prošlost, ali i pitanja zbog kojih je jako važno da se između dve države uspostavi  jedan živa komunikacija koja počiva na saradnji i da to naiđe na svoju primenu. Za nas je sada veoma važno, i to je na dohvat ruke, proširenje graničnog prelaza Bački Breg – Santovo, i to bi bio treći granični prelaz sa dozvoljenim teretnim saobraćajem iznad tri tone. Pored toga, u toku je proširenje graničnog prelaza Horgoš-Reske na autoputu. U ovom trenutku još nisu počele pripreme, ali i to će verovatno biti ubrzo, za proširenje graničnog prelaza Kelebija, a u vezi sa proširenjem „ipsilon“ kraka. Ove godine na teritoriji Vojvodine biće pokrenute važne investicije, gradnja magistralnog puta između Sombora, Kikinde i Nakova, odnosno između Beograda, Zrenjanina i Novog Sada. Kada tome dodamo ulaganja u železnicu smatram da je bilo mnogo tema za razgovor“ kaže Pastor.

Za jednu od tih tema posebno su zainteresovani Subotičani i stanovnici okoline, a odnosi se na to kakva će carinska kontrola biti uspostavljena sa kretanjem putničkog voza Subotica-Segedin. Dosadašnja rešenja, prema rečima Ištvana Pastora bila su neprihvatljiva i kako je rekao neće odustati dok ne bude uspostavljen dobar sistem.

„Nezamislivo je da putovanje traje 40 minuta, i nakon toga još pola sata, sat ili sat i po da traje kontrola putnih isprava. Za nas je jedino prihvatljivo rešenje da putnici mogu da uđu i siđu na svakoj od stanica, a da se carinska kontrola obavi ili tokom putovanja, ili na krajnjim destinacijama, u Subotici i Segedinu. Jedino tako ima smisla ova investicija od više desetina miliona evra, inače ćemo biti učesnici farse koju ne zavređujemo i poniženja koje trpimo decenijama“ rekao je Pastor. U cilju rešavanja ovog pitanja formirana je radna grupa i kako je naveo sagovornik Panon RTV-a u veoma kratkom roku treba da izrade prihvatljivo rešenje koje će se primenjivati od kraja godine kada krene i putnički saobraćaj na ovoj relaciji.

Ulaganje u železnički saobraćaj, odnosno šta izgradnja brze pruge donosi Subotici bila je takođe jedna od tema radijskog intervjua. Pastor je ocenio da je to tema o kojoj treba mnogo razgovarati i koja će dugo biti aktuelna.

„Grad ne može da utiče na odvijanje investicije, na to utiče investitor, odnosno izvođač radova. Subotica je višestruko zainteresovana za to, jer možda ljudima nije poznato da pruga u dužini od 30 kilometara prolazi kroz grad, i na toj deonici se nalazi 11 objekata, koji treba da budu obnovljeni, modernizovani, izgrađeni, zamenjeni novim. Dakle, ovo je veoma veliko ulaganje, ali i mi imamo očekivanja za koje bi voleli da poštuje izvođač, i da kada se radi nadvožnjak kod „Patrie“ potpuno ne preseku grad, već omoguće pešački i biciklistički saobraćaj. Ukoliko je to bilo moguće kod nadvožnjaka nad Temerinskim putem u Novom Sadu, gde se neprekidno odvijao saobraćaj, mislim da takvo rešenje je moguće primeniti i u Subotici“ zaključio je Pastor.

U prethodnom periodu u Beogradu se sastala i delegacija SVM-a koju je predvodio potpredsednik stranke dr Balint Pastor i rukovodstvo SNS-a na čelu sa Darkom Glišićem predsednikom Izvršnog odbora vladajuće stranke.

„Koliko znam, to je bio prvi sastanak u ovom sazivu. Saradnja između Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara je uravnotežena, počiva na korektnosti, bezuslovnom prihvatanju i poštovanju. Ali to ne znači, da ponegde nema i nesuglasica, to ne znači da ponegde, posebno na lokalnom nivou nema pitanja kojima treba da se bavimo. Proteklih godina stvoren je mehanizam kojim se ova pitanja rešavaju i minimiziraju izvori konflikta. Beogradski susret bio je u sklopu jačanja tih mehanizama“ rekao je Pastor.

Ištvan Pastor
Savez vojvođanskih Mađara
graničnim prelazi
pruga

Najnovije

13:20

Mirno na severu KiM

Na severu Kosova Metohije noć je protekla mirno. Snage Kfora bile su oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, u prostorijama opštine pripadnici tzv. kosovske policije, a građani su se uglavnom razišli.
16:47, Frissítve: 17:04

Slavni fudbalski timovi stižu u Bačku Topolu

TSC je dospeo u kvalifikacije Lige šampiona i sa tim je bačkotopolski tim ostvario istorijski uspeh u karijeri. U poslednjem kolu Superlige protiv Vojvodine je igrao 1:1 i sa nerešenim rezultatom osigurao drugo mesto u šampionatu Srbije.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.